La Vanguardia (Català)

‘La sagrada familia’, una història shakespear­iana del clan Pujol

David Trueba i Jordi Ferrerons codirigeix­en una docusèrie d’HBO Max que recorre seixanta anys de la vida de Jordi Pujol i el seu cercle familiar

- Francesc Puig

“Com a les millors novel·les, la saga familiar dels Pujol està esquitxada d’anècdotes, incidents i episodis memorables”, avança el cineasta i escriptor David Trueba, codirector amb el periodista i productor Jordi Ferrerons de la docusèrie La sagrada familia, centrada sobre el clan Pujol-Ferrusola i que aquest dijous arriba completa, amb els quatre episodis, a HBO Max. A més, el canal Dmax estrena també avui, a les 22.30 h, el primer episodi en obert. Durant dècades, la família Pujol va ser un referent, especialme­nt el seu cap de família, no només en l’àmbit polític, sinó també cívic i moral. Tot i això, els últims anys, tant ell com la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills han estat en el focus de diferents escàndols de corrupció. La sagrada familia recorre més de seixanta anys de la vida del polític i el seu cercle familiar per esbrinar com s’ha arribat a aquesta situació.

“És un personatge en qui s’ajunten diverses dimensions i, a més, contradict­òries entre si”, diu el cineasta

La docusèrie –que compta amb els testimonis de més de mig centenar de personalit­ats del món de la política, el periodisme i la magistratu­ra– mostra els inicis de Jordi Pujol com a activista contra el règim franquista, el seu pas per la presó, les seves idees catalanist­es, la seva religiosit­at, els seus estudis de medicina i la seva professió de banquer. Fundador de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya el 1974, va encadenar tres majories absolutes (1980-2003). Però la seva figura es va enfonsar el 25 de juliol del 2014 quan va confessar que tenia una fortuna no declarada a Andorra. És la història de Jordi Pujol d’aquelles en què la realitat supera la ficció? “Poques vegades la ficció pot inventar un personatge així –respon Trueba a La Vanguardia–, que contingui tants elements en la seva trajectòri­a i que estigui envoltat d’una família que aporta una complexita­t que l’emparenta amb el món shakespear­ià, d’un personatge que en comptes de tenir una sola dimensió, se n’ajunten diverses i, a més, contradict­òries entre si; com més t’acostes al personatge, més complex es torna”.

Per comprendre el mite de Pujol i com va calar en la societat catalana “cal entendre l’època i que estem parlant d’un polític amb una raresa inicial, que és venir d’una empresa familiar amb molt de poder econòmic”, explica Trueba. També hi ha l’antifranqu­isme i com el catalanism­e necessita obrir el seu espai. Quan arriba la transició, “és com una d’aquelles curses de cavalls en què el que no estigui col·locat a la primera línia de sortida no pot guanyar-la; Pujol tenia una enorme capacitat de visió i de previsió i va anar apropiant-se de territoris. La seva virtut més gran és la seva capacitat de sumar”.

Ferrerons hi afegeix un component més. “Pujol sempre ha estat un mestre en la gestió emocional i sentimenta­l, i és un constructo­r d’un relat i un imaginari per a Catalunya que arriba a confondre amb la seva pròpia persona. Hi ha un moment fonamental en aquest sentit que és la investigac­ió sobre Banca Catalana. Pujol confon la societat dient que un atac contra ell és un atac contra Catalunya”.

I quan comencen les corruptele­s? “Hi ha un element principal que és el finançamen­t del partit per sostenir les campanyes”, afirma Trueba mentre Ferrerons adverteix sobre un altre factor clau: “La confusió de rols, és a dir, on acaba la família i on comença el país? On acaba la gestió pública i on comencen els interessos de la família? A aquesta confusió la família Pujol hi ha jugat bastant”.

 ?? Pere Duran / PORD MEDIA ?? Jordi Pujol i Marta Ferrusola en una imatge del 2014 a Queralbs
Pere Duran / PORD MEDIA Jordi Pujol i Marta Ferrusola en una imatge del 2014 a Queralbs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain