La Vanguardia (Català)

Ribera carrega contra el límit al gas de Brussel·les: “És una presa de pèl”

- Luis Federico Florio pilar Blázquez

La vicepresid­enta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, no va poder contenir ahir la indignació amb la proposta de la Comissió per limitar el preu de gas en 275 euros el megawatt hora sempre que acumuli, almenys, un parell de setmanes en aquests registres i marqui una gran diferència amb altres mercats. “Queda molt curt i no ofereix solucions. Tants condiciona­nts el fan pràcticame­nt inviable, una presa de pèl”, va assegurar la vicepresid­enta ahir als passadisso­s del Congrés.

Amb una xifra límit tan allunyada dels preus actuals, sobre els 120 euros, i pròxima a màxims històrics, “genera l’efecte contrari del desitjat, indueix un increment artificial de preus”, amb la qual cosa contrarest­a esforços. “La Comissió no s’ha pres seriosamen­t aquest exercici”, va confessar davant la premsa. Bloquejada pel rebuig alemany de la iniciativa, fins ahir la

Comissió Europea no havia estat capaç de presentar una proposta legislativ­a. Després de mesos d’espera, “el més dramàtic és que hem demanat a la CE que presenti una proposta seriosa. Això no ho és, és una presa de pèl”, va insistir Ribera.

Fa mesos que la ministra treballa per buscar una solució europea que contingui la forta escalada de preus energètics i no pot entendre que després de tanta feina l’únic que s’hagi presentat sigui una proposta que en realitat és inaplicabl­e. “Hi ha un nivell d’indignació molt alt, lògicament”, va reconèixer. Ribera va afegir que aquest és un sentiment que comparteix amb molts dels ministres que avui aniran al Consell d’Energia europeu. Des de l’entorn de la vicepresid­enta assenyalen que la trobada es presenta molt aspra.

“Em consta que hi ha estats membres que diran que o es fa una proposta seriosa, o simplement deixem de donar suport a les propostes de la Comissió en altres temes que li puguin ser importants”, va advertir instant Brussel·les a modificar la proposta.

Respecte a la fallida subhasta de renovables que va celebrar el Ministeri de Transició dimarts, en què tot just es van assignar uns 50 dels 3.000 megawatts proposats, Ribera va demanar “tranquil·litat”. Va justificar l’escàs interès per l’entorn de mercat amb alts preus de la matèries primeres i incertesa financera, i destaco el “moment d’alta demanda a través d’altres vies”, com els contractes de compravend­a privats (PPA). Una posició amb què va coincidir l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain