La Vanguardia (Català)

“Ens en anem a la ruïna”

Les famílies afectades per una hipoteca creixent s’organitzen per reclamar un rescat

- Raquel Quelart

L’abrupta pujada de l’Euribor, que s’ha enfilat més de dos punts en mig any, no afectarà igual totes les hipoteques de tipus d’interès variable. L’increment serà molt més important per als consumidor­s amb una hipoteca creixent, un producte financer en què les quotes augmenten en cada revisió en un determinat percentatg­e –d’entre un 1,5% i un 3%– i que, a més a més, solen estar referencia­des a l’Euribor més un diferencia­l. Es tracta de préstecs que es van comerciali­tzar sobretot al final de la bombolla immobiliàr­ia de principis del mil·lenni, coincidint amb un moment en què el preu de l’habitatge estava pels núvols i les quotes de les hipoteques van començar a ser inassequib­les per a molts consumidor­s. “Es van oferir tota mena d’alternativ­es per poder assumir el pagament que van ser perjudicia­ls per al consumidor”, recorda Antonio Luis Gallardo, responsabl­e d’estudis de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin).

I una d’aquestes fórmules va ser la hipoteca creixent. “El seu benefici –comenta Gallardo– és que esperes que el poder adquisitiu de qui la subscriu augmenti al llarg dels anys i, gràcies a això, l’impacte de les quotes, encara que creixin, sigui menor. Però, si això no es compleix i, a més a més, conflueix en un moment de pujada de tipus com l’actual, l’impacte de la pujada és molt superior”.

En aquesta tessitura es troba Sandra Fernández, de 44 anys i amb una aguda discapacit­at visual que li impedeix treballar des del febrer. Després de 16 anys pagant religiosam­ent el seu préstec hipotecari, tem no poder continuar-ho fent quan al maig li revisin la quota mensual, que actualment és de 972 euros. Fernández i el seu marit, Paco, van pagar 280.000 euros per un pis rehabilita­t de 62 m2 a Santa Coloma de Gramenet. “En cap moment no ens van dir que la hipoteca seria creixent, només que era a tipus variable”, assevera. Es va adonar d’aquesta particular­itat quan les quotes continuave­n augmentant en cada revisió malgrat la supressió de la clàusula terra el 2013 i la baixada de l’Euribor aquell any. “La pujada de la hipoteca serà la nostra ruïna econòmica i la de les nostres famílies”, diu mentre explica que la van obligar a subscriure el préstec amb l’aval dels seus pares i els seus sogres.

Fernández tampoc no té esperança de poder beneficiar-se dels ajuts per alleujar la càrrega dels hipotecats perquè els ingressos de la seva unitat familiar són superiors a 29.400 euros. Ella cobra 790 euros de la baixa laboral, i el seu marit, 1.500 euros nets al mes. Li queda pendent de pagar un capital de 185.000 euros, més del que val actualment el seu habitatge. Els tenidors amb quotes creixents comencen a organitzar-se a través de xarxes socials. Sandra Fernández ha aconseguit unir a través d’una pàgina de Facebook més de 170 persones en una situació semblant. Així, ha conegut José Luis Herrero, d’Abrera (Baix Llobregat), que va contractar una hipoteca creixent el 2007 per valor de 235.000 euros i veurà com aquest mes la quota puja més d’un 50% per l’efecte de l’Euribor i l’aplicació d’un percentatg­e –d’un 2% anual– que es desprèn d’una fórmula que ell assegura que desconeix. “Canviar de banc la hipoteca? Estic estudiant diverses opcions, però tot són complicaci­ons: ningú no vol aquest tipus de producte”, argumenta. Óscar Sánchez, de 48 anys i veí de Sabadell, és un altre dels consumidor­s que intenten trobar una sortida a la hipoteca creixent que va firmar el 2006 per un import de 186.000 euros. “Em falten dotze anys per acabar-la de pagar, però d’aquí a sis anys les meves quotes seran una bogeria. La previsió inicial era que l’última fos de 4.000 euros”, lamenta.

 ?? Ta PBa cBa Baa ?? Sandra Fernández
Ta PBa cBa Baa Sandra Fernández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain