La Vanguardia (Català)

SODECA aposta per la ventilació eficient i la recuperaci­ó de calor per millorar la qualitat de l’aire en ambients interiors

La ventilació sota demanda mitjançant el control d eCO 2 i la recuperaci­ó de l’ energia continguda a l’ aire asseguren un ambient saludable a l’ interior dels edificis i una reducció significat­iva de l’ energia consumida.

- Carlos Martínez Especialis­ta tècnic de la divisió IAQ de SODECA

Tal com ens explica Carlos Martínez, Especialis­ta tècnic de la divisió IAQ de SODECA, més del 75% de les malalties i afeccions que patim al llarg de la nostra vida estan relacionad­es amb el nostre entorn i el nostre mode de vida, així ho assegura un informe publicat per l’institut americà NCHHSTP. Aquest estudi també reflecteix que tan sols el 8% de les malalties humanes tenen un origen genètic. Moltes d’aquestes malalties i afeccions estan directamen­t lligades a la mala qualitat de l’aire en ambients interiors, on una ventilació insuficien­t pot provocar l’acumulació de contaminan­ts com ara el CO2, el radó, les partícules en suspensió, els COV o els virus, els bacteris i els fongs.

La qualitat de l’aire interior té una g ran rellevànci­a a la nostra salut

La qualitat de l’aire interior té una gran re - llevà n cia ala nostra salut i benestar, tenint en compte que les persones passem més del 90% del nostre temps en espais interiors. En aquest sentit, la divisió IAQ de SODECA treballa dia a dia per oferir solucions innovadore­s en compliment de la normativa vigent, com ara el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) i el Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis (RITE). “Des de la nostra creació fa gairebé quatre dècades, hem treballat per oferir solucions eficients a les necessitat­s específiqu­es de la societat en matèria de ventilació, control de fums, seguretat contra incendis i millora de l eficiència de processos industrial­s”, ens explica Josep Font, director general de Sodeca Group. “Per aquest motiu, l’any 2020 vam crear la divisió IAQ de SODECA, amb la premissa de millorar la qualitat dels ambients interiors més enllà de la pandèmia provocada per la Covid-19”, explica. El context actual de crisi energètica i climàtica posa de manifest la necessitat de dissenyar sistemes de ventilació que permetin reduir el consum energètic i la petjada de carboni de les nostres activitats, alhora que tenen cura de la nostra salut i la de qui ens envolta. Per això hem desenvolup­at una solució de ventilació eficient sota demanda mitjançant el control de CO2. Les altes concentrac­ions de diòxid de carboni s’han relacionat tradiciona­lment amb una mala qualitat de l’aire i una insuficien­t ventilació. Segons ens explica Carlos Martínez, això és perquè el CO2 és un gas que els humans emetem en CO2 i que sempre estarà en menor concentrac­ió a l’exterior. L’acumulació de CO2 en espais interiors pot disminuir la nostra capacitat per concen - trar-nos i ser productius a les aules o als nostres llocs de treball. A més, està directamen­t relacionat amb les dificultat­s per agafar el son quan es produeix a l’ interior dels habitatges. No hem d’ oblidar tampoc que aquesta acumulació està directamen­t relacionad­a amb la presència de microorgan­ismes patògens perillosos, que també podem emetre ambla respiració i que poden ser especialme­nt perillosos en locals amb gran quantitat de gent com les botigues, els bars i els res - taurants. “Per tots aquests motius, podem utilitzar la concentrac­ió d eCO 2 a l’ interior dels nostres edificis per regular la velocitat dels nostres sistemes de ventilació i estalviar així energia”, assegura Carlos Martínez. Aquesta solució permet utilitzar els sistemes de ventilació just en la mesura que siguin necessaris.

“Els recuperado­rs de calor poden suposar un estalvi de fins a un 50% a la factura del gas”

 ?? ?? Els kit s de ventilació p er al control de CO2 permeten la monitoritz­ació i la ventilació controlada per mantenir una bona qualitat de l’aire interior.
Els kit s de ventilació p er al control de CO2 permeten la monitoritz­ació i la ventilació controlada per mantenir una bona qualitat de l’aire interior.
 ?? ?? Josep Font Director General de SODECA GROUP
Josep Font Director General de SODECA GROUP
 ?? ?? Els recuperado­rs de calor de SODECA estan dissenyat s per assegurar la màxima qualitat d’aire a l’interior dels edif icis i alhora estalviar energia.
Els recuperado­rs de calor de SODECA estan dissenyat s per assegurar la màxima qualitat d’aire a l’interior dels edif icis i alhora estalviar energia.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain