La Vanguardia (Català)

Banc Sabadell aporta 10 milions als avals per salvar el ‘hub’ de Nissan

- Eduardo Magallón

Banc Sabadell es va afegir ahir a CaixaBank per intentar salvar el projecte del hub d’electromob­ilitat de Nissan amb el compromís d’aportar un aval de 10 milions d’euros. El termini per presentar els avals necessaris per desbloquej­ar els ajuts de 107,8 milions del Perte concedits pel Govern espanyol finalitza dilluns que ve, dia 28.

Dilluns CaixaBank va donar suport al projecte, a què ahir es va afegir el Sabadell. S’espera que altres entitats també es comprometi­n a participar-hi durant les pròximes hores, a més d’Avalis, dependent de l’ICF, que només hi pot aportar quatre milions. En el cas dels bancs privats, es preveu que els avals aportats siguin alhora contraaval­ats per l’ICF.

En primera instància, el Govern central va rebutjar que l’ICF fos el primer avalador, ja que no disposa de fitxa bancària i va considerar que suposaria una concentrac­ió d’ajuts públics, entre les subvencion­s i els avals que no acceptaria Brussel·les.

Anteriorme­nt els promotors del hub ja havien assolit un principi d’acord amb l’entitat andorrana Anbank, que podria avalar uns 30 milions. Fonts del hub que lideren QEV Technologi­es i BTech van assenyalar que les converses continuen a bon ritme tot i que encara no es poden donar per tancades.

Els ajuts assignats al D-Hub, que s’eleven als citats 107,8 milions, són el tercer projecte en volum dels aprovats en el marc del Perte del vehicle elèctric, al darrere de Volkswagen-Seat i Mercedes. El projecte del hub inicialmen­t preveu crear més de 7.000 llocs de treball, dels quals un miler seran directes, amb una activitat que inclou la fabricació de vehicles comercials elèctrics i que s’espera que pugui començar a finals del 2023.

El hub necessita presentar avals per uns 80 milions d’euros, segons fonts properes als promotors del projecte. És una mica menys del que en principi ha assignat el Perte entre subvencion­s directes i préstecs, perquè és possible que algunes de les inversions que acompanyen el projecte de fabricació de QEV i Btech podrien ajornar-se fins a comprovar com evoluciona el negoci, segons les mateixes fonts. En total, són 17 empreses, sobretot pimes.

El grup preveu unes inversions inicials de 300 milions d’euros. Disposa, a més, d’un acord amb el grup immologíst­ic australià Goodman per instal·larse a la Zona Franca.

CaixaBank, Andbank i Avalis també donen suport al tercer projecte del Perte d’electromob­ilitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain