La Vanguardia (Català)

El Papa compara la guerra a Ucraïna amb el genocidi de Stalin

- Anna Buj Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El papa Francesc ha fet una de les seves condemnes més fortes fins ara a la guerra d’Ucraïna vinculant l’agressió de Vladímir Putin amb el genocidi de l’Holodomor, la fam ordenada pel dictador soviètic Ióssif Stalin que va provocar la mort de 3,8 milions d’ucraïnesos als anys trenta. En la seva audiència pública de cada setmana, Francesc va demanar de resar per la pau al món i pel final de tots els conflictes, com sol fer habitualme­nt, “amb un pensament particular pels terribles patiments de l’estimat i martiritza­t poble ucraïnès”. “A propòsit d’això –va afegir–, dissabte vinent és l’aniversari del terrible genocidi de l’Holodomor, l’extermini per la fam el 1932 i el 1933 causat artificios­ament per Stalin a Ucraïna. Resem per les víctimes d’aquest genocidi i resem per tants ucraïnesos, nens, dones i avis que avui pateixen el martiri de l’agressió”.

Les paraules del Papa, encara que no hagi comparat directamen­t Stalin amb el president rus, represente­n una escalada en la seva retòrica contra Moscou. No és la primera vegada que Francesc es refereix a la població ucraïnesa com a màrtirs, però no havia esmentat mai l’Holodomor –que significa fam, en ucraïnès– per parlar d’aquest conflicte. L’Holodomor és considerat pels historiado­rs l’estratègia de Stalin per sufocar l’incipient moviment nacionalis­ta ucraïnès a través de la col·lectivitza­ció forçada de l’agricultur­a contra els camperols de les regions al llarg del Volga, el Don i el Kuban, i a la zona de Sibèria occidental. Els efectes van ser devastador­s, i es considera que aquest esdevenime­nt va ser un holocaust per a Ucraïna, malgrat que altres fonts han dit que la fam va ser conseqüènc­ia de la incompetèn­cia soviètica i de les condicions meteorològ­iques. Al principi de la invasió russa, el papa Francesc va rebre crítiques per no condemnar obertament Putin o referir-se explícitam­ent a Rússia com el país agressor, en un difícil exercici de diplomàcia vaticana a fi de mantenir els ponts oberts al diàleg amb Moscou. A l’agost va provocar un incident diplomàtic amb Kíiv quan es va referir a

Dària Dúguina, la filla del considerat ideòleg de Putin, Aleksandr Duguin, morta amb un cotxe bomba, com una “pobra noia” dins dels “tants innocents que estan pagant la bogeria de totes les parts”.

En canvi, els últims temps el papa jesuïta sí que ha advertit del risc que la guerra pugui desencaden­ar en un conflicte nuclear i ha pregat directamen­t al president rus que aturi l’“espiral de violència i mort” a Ucraïna.

 ?? Expre      e ?? Una jove víctima de la fam el 1934
Expre e Una jove víctima de la fam el 1934

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain