La Vanguardia (Català)

Espanya diu que la pau passa per la sortida russa d’Ucraïna

Fòrum de la Unió per la Mediterràn­ia a Barcelona

- Marina Meseguer

El ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va assegurar ahir que perquè la pau torni com més aviat millor a Ucraïna “els soldats russos han de tornar a les fronteres de la Federació Russa, que no haurien d’haver abandonat mai”.

A la roda de premsa oferta al final del VII fòrum ministeria­l de la Unió per la Mediterràn­ia (UpM), celebrat ahir a Barcelona, el cap de la diplomàcia espanyola va advertir dels efectes de la invasió russa sobre els ciutadans de la Mediterràn­ia.

“El desig d’Espanya des del principi és que la diplomàcia i el diàleg siguin la via per la qual es resolgui qualsevol conflicte. Tot el que fan el Govern d’Espanya i els socis europeus només té un objectiu: que la pau torni com més aviat millor a Ucraïna, i per això els soldats russos han de tornar a les fronteres de la Federació Russa, que no haurien d’haver abandonat mai”, va dir Albares. La guerra a Ucraïna va ser un dels principals punts de la trobada regional, on preocupa especialme­nt la crisi energètica i alimentàri­a derivades del conflicte. L’alt representa­nt de la Unió Europea per a Afers Exteriors va dibuixar un escenari poc encoratjad­or quan va afirmar que la guerra “ha provocat una crisi alimentàri­a i energètica que afecta tot el món, en particular el sud de la Mediterràn­ia, i que està posant les bases per a una crisi financera, més inflació, menys creixement i més patiment humà”. Borrell va admetre que la UE està bolcada en la crisi ucraïnesa, però va assegurar que, malgrat que Brussel·les està “preocupada i ocupada” amb Ucraïna, no perd de vista la seva “atenció i compromís” amb els veïns del sud. “Si miren un mapa d’Europa de nit, la veuran il·luminada i veuran una gran ombra negra; és Ucraïna, on no hi ha llum”, va afirmar. I va afegir que “els bombardejo­s russos amenacen de destruir les infraestru­ctures energètiqu­es del país en ple hivern”. “Això no disminueix la nostra atenció i preocupaci­ó pels amics del sud. I això ens obliga a reconèixer que la fractura entre els dos costats de la Mediterràn­ia cada vegada és més gran”, va dir. Albares va anunciar que Espanya vol que se celebri una cimera de líders de la UE i els socis de la Mediterràn­ia durant el segon semestre del 2023, període en què ocuparà la presidènci­a de torn del bloc europeu.

Borrell: “Si miren un mapa d’Europa de nit, la veuran il·luminada i veuran una gran ombra negra: és Ucraïna”

 ?? C!" #"CE   $e% er ?? Josep Borrell i José Manuel Albares ahir al fòrum mediterran­i
C!" #"CE $e% er Josep Borrell i José Manuel Albares ahir al fòrum mediterran­i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain