La Vanguardia (Català)

Molts països van reduir la inversió en defensa convencion­al i avui ho paguen

-

avaluen molt altes.

El web Oryx, que comptabili­tza la destrucció de material dels dos contendent­s, creu que Rússia ja ha perdut una mica més de 1.500 tancs, entre els destruïts, els fets malbé, els abandonats i els capturats. El secretari de Defensa dels Estats

Units, Lloyd Austin, va afirmar abans-d’ahir que les mancances de Moscou en munició d’artilleria són “significat­ives”, per això ha hagut de sol·licitar ajuda a l’Iran i Corea del Nord. El cap del Pentàgon va fer aquestes declaracio­ns al vol de tornada a Washington després d’un gira internacio­nal que va incloure el Sud-est Asiàtic i durant la qual es va entrevista­r amb el seu homòleg xinès, Wei Fenghe. Austin, un general de quatre estrelles retirat, va subratllar que en el tipus de guerra que hi està havent a Ucraïna es necessita molta munició. “No estic segur que tinguin aquesta classes de munició per mantenir-la i continuar endavant”, va afegir, en al·lusió a Rússia.

El mateix dia que Austin feia aquestes declaracio­ns, l’Administra­ció Biden anunciava una ajuda addicional a Ucraïna per valor de 400 milions de dòlars. Aquest nou paquet inclou precisamen­t munició per als sistemes de defensa antiaèria, molt actius davant la pluja de míssils russos, i per als sistemes Himar, així com obusos convencion­als. També s’hi enviaran 200 generadors per alleujar l’emergència causada pels sistemàtic­s atacs russos a les centrals d’energia ucraïneses. L’esgotament dels arsenals no ha sorprès els experts militars. Des del final de la guerra freda, molts països, sobretot europeus, han invertit molt menys en defensa convencion­al, ja que la principal amenaça semblava que provenia de conflictes asimètrics, com contra el terrorisme gihadista. Els conflictes que hi ha hagut –a l’Iraq, l’Afganistan o Líbia– eren amb exèrcits molt menys dotats que el rus. La guerra a Ucraïna fa despertar de la letargia i mostra que cal estar més ben preparats per a una contesa clàssica d’alta intensitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain