La Vanguardia (Català)

França obre la via per al blindatge constituci­onal del dret a l’avortament

Llum verda de l’Assemblea Nacional, però falta convèncer un Senat reticent

-

L’Assemblea Nacional francesa va fer ahir un primer pas, molt important però encara no definitiu, per blindar el dret a l’avortament a la seva Constituci­ó. La proposta d’esmena a la carta magna va rebre 337 vots a favor, 32 en contra i 18 abstencion­s. Encara falta el Senat, de majoria conservado­ra i reticent al projecte, de manera que el canvi constituci­onal pot tardar molt a materialit­zar-se. L’aprovació va ser possible gràcies a l’acord sobtat a què van arribar els promotors de la modificaci­ó, el partit La França Insubmisa (LFI, esquerra radical), liderat per Jean-Luc Mélenchon, i la majoria centrista i de centredret­a que dona suport al president, Emmanuel Macron. L’article 66 de la Constituci­ó del 1958, que protegeix davant la detenció arbitrària i encomana a l’autoritat judicial velar per això, haurà de ser ampliat per incloure aquesta frase: “La llei garanteix l’efectivita­t i l’accés equitatiu al dret a la interrupci­ó voluntària de l’embaràs”.

Hi van votar a favor una majoria dels diputats presents del Reagrupame­nt Nacional (RN, extrema dreta). La seva líder, Marine Le Pen, és una ferma defensora del dret a l’avortament. Els Republican­s (LR, dreta), entre els quals figura un sector procliu al catolicism­e més conservado­r, es van dividir. Aquests partits havien criticat LFI per haver considerat una pèrdua de temps abordar aquesta modificaci­ó constituci­onal, ja que entenien que el dret a l’avortament està molt consolidat a França i res no l’amenaça. Els impulsors del blindatge constituci­onal de l’avortament sostenen, tot i això, que és necessari aquest pas per evitar en el futur qualsevol temptació involucion­ista, com ha passat amb el Tribunal Suprem dels EUA i en alguns dels seus estats més conservado­rs, o en països europeus com Hongria i Polònia.

El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, es va congratula­r d’un “vot històric” que és “un gran honor” i “una gran emoció”, ja que es tracta de salvaguard­ar un dret fonamental. Segons ell, aquesta iniciativa legislativ­a era “més que necessària en aquests temps agitats”.

El text aprovat no inclou la pretensió inicial de LFI d’incloure també el dret a la contracepc­ió. Va ser una concessió amb l’objecte del compromís. Però al Senat, la cambra alta, on dominen Els Republican­s, l’esmena té poques possibilit­ats de prosperar, tret que hi hagi un canvi de posició. Ja va fracassar una proposta semblant el 19 d’octubre. Sent

una esmena constituci­onal, necessita ser aprovada, en termes idèntics, per totes dues cambres, per després sotmetre’s a referèndum popular. Si el Govern pren la iniciativa amb una altra proposta, podria tirar endavant, tot i que voldrà temps, potser uns quants anys.

La qüestió de l’avortament, legalitzat el 1975 durant la presidènci­a de Giscard d’Estaing, suscita un ampli consens a França. L’anomenada llei Veil (per la llavors ministra de Sanitat, Simone Veil, superviven­t de l’Holocaust), va ser considerad­a un gran avenç social. Fins i tot l’Església va amb compte en les seves crítiques. Un sacerdot de la diòcesi de SaintDié, a la regió dels Vosges, va ser sancionat aquesta setmana per haver comparat, en una homilia, el nombre d’avortament­s amb el nombre de morts durant la Primera Guerra Mundial. La diòcesi va haver d’aclarir que el rebuig catòlic de l’avortament continua vigent però, en nom de la causa, no són en absolut admissible­s determinat­s paral·lelismes.

 ?? SARAH MEYSSONNIE­R / Reuters ?? El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, es va referir amb “una gran emoció” a la salvaguard­a d’un dret fonamental
SARAH MEYSSONNIE­R / Reuters El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, es va referir amb “una gran emoció” a la salvaguard­a d’un dret fonamental

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain