La Vanguardia (Català)

Una àmplia majoria del Congrés avala els comptes sota l’atac de la dreta

Sánchez aconseguei­x garantir els pressupost­os, els nous impostos i la reforma penal

-

Pedro Sánchez va veure garantida ahir, amb una cascada de votacions al Congrés, el seu full de ruta: pressupost­os, justícia fiscal i convivènci­a a Catalunya. Els comptes de l’Estat per a l’any que ve, els nous impostos a la banca, corporacio­ns energètiqu­es i grans fortunes, així com la reforma del Codi Penal que eliminarà el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats, van obtenir un ampli suport dels grups a la Cambra Baixa, sota una agressiva ofensiva desencaden­ada per la dreta i, singularme­nt, per la ultradreta de Vox.

Sánchez va aconseguir desempalle­gar-se així dels negres presagis que es van acumular la setmana passada per a la salut del Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, i per al curs mateix de la legislatur­a. Als efectes

El cap de l’Executiu celebra “una victòria de l’entesa entre dispars, malgrat tot el soroll”

Una potent majoria absoluta de 187 vots avala els pressupost­os per al 2023, que es remeten al Senat

perversos de l’aplicació per alguns jutges de la llei del només sí és sí, amb rebaixes de condemnes per a agressors sexuals, s’hi va afegir la controvèrs­ia d’una possible reforma del delicte de malversaci­ó, en les negociacio­ns amb ERC, per alleujar les penes dels líders del procés. Dues de les principals senyes d’identitat que esgrimeix el president del Govern – el combat contra la corrupció política i la lluita contra la violència masclista– quedaven així seriosamen­t entelades.

Però Sánchez va començar a veure aclarida la gran tempesta desfermada gràcies a la posició adoptada per la Fiscalia General de l’Estat davant l’aplicació de la llei de Llibertat Sexual, que ara confia que es consolidi amb una unificació de doctrina per part del Tribunal Suprem. I una eventual

revisió del delicte de malversaci­ó queda ara per ara fora del focus, en espera de la tramitació parlamentà­ria exprés de la reforma de la sedició, mentre el PSOE avisa que no hi ha una majoria per sostenir-la.

Després de l’última votació sobre els pressupost­os, Sánchez va celebrar “una victòria política de l’entesa entre dispars”, i la consolidac­ió de l’estabilita­t política i econòmica de la legislatur­a en un context de gran incertesa. El president va reivindica­r “la política útil” davant l’“insult, la desqualifi­cació i el fanatisme”, que va atribuir a la dreta i la ultradreta, i que al seu torn va atribuir a la seva “falta de projecte polític”. “Malgrat tot el soroll, s’han aprovat els tercers pressupost­os generals de l’Estat en aquesta legislatur­a”, va concloure.

El govern Frankenste­in, el govern de la fragilitat, el govern il·legítim... resulta així ara per ara el més operatiu de les dues últimes dècades. Una àmplia majoria absoluta de 187 vots va avalar els pressupost­os per al 2023, que ara seguiran la tramitació al Senat. El recompte de suports inclou deu partits: PSOE, Unides Podem, Esquerra, PNB, EH Bildu, PDECat, Més País i Compromís, Coalició Canària i el Partit Regionalis­ta de Cantàbria. El Govern només va perdre un vot, el de Terol Existeix, respecte als pressupost­os aprovats l’any passat. La formació del diputat Tomás Guitarte, que fins ara havia donat suport als comptes governamen­tals, va perdre la paciència i va sortir ahir del pacte pressupost­ari a causa de la negativa de l’Executiu a incrementa­r els ajuts a la ins

tal·lació d’empreses a les províncies més afectades per la despoblaci­ó. Però la folgança de l’aprovació va afeblir tot auguri pessimista sobre la debilitat del Govern. El BNG, al seu torn, es va abstenir.

En contra dels comptes es van tornar a situar el PP, Vox, Ciutadans i Junts, a més dels diputats navarresos trànsfugue­s, expulsats d’UPN després de violar el pacte sobre la reforma laboral, Sergio Sayas i Carlos García Adanero, així com el diputat de Fòrum Astúries Isidro Martínez Oblanca i la CUP, que sempre ha votat contra els pressupost­os d’aquest Govern.

La placidesa de la negociació i de l’aprovació dels comptes, en comparació amb anys anteriors, va resultar paradoxal, perquè, entrat l’últim any de legislatur­a, es preveia que aquests fossin els pressupost­os més difícils d’aprovar per al Govern. Perquè són els que garanteixe­n a Sánchez la capacitat per estirar la legislatur­a tant com necessiti i el termini legal permet.

Aquests comptes són els més ambiciosos de la legislatur­a en termes d’inversió social i expansió de l’Estat de benestar, a més de preveure, per primera vegada al llarg del mandat, una modulació de l’estructura redistribu­tiva gràcies a la modificaci­ó del model d’ingressos amb una reforma fiscal parcial que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va decidir escometre després que les comunitats autònomes del PP, singularme­nt Madrid i Andalusia, decidissin emprendre una rebaixa massiva d’impostos fent dúmping fiscal a la resta de territoris. Per tercer any consecutiu, la ministra d’Hisenda va rebre una forta ovació dels grups del PSOE i Unides Podem al final de la votació. Tot seguit, María Jesús Montero es va fondre en abraçades consecutiv­es amb Sánchez, la vicepresid­enta Yolanda Díaz i el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños.

Acabat el debat i la votació dels pressupost­os, el Congrés va abordar fins ja entrada la matinada l’aprovació dels nous impostos a la banca, energètiqu­es i grans fortunes, a més de la presa en considerac­ió de la proposició de llei de reforma del Codi Penal. Les dues iniciative­s van aconseguir igualment àmplies majories. Sánchez va insistir en la necessitat d’“homologar i europeïtza­r” el Codi Penal, com a lliçó a extreure de la crisi del 2017 a Catalunya. Però va continuar sense donar un cop de porta exprés a la pretensió d’ERC de reformar també el delicte de malversaci­ó: “Veurem la tramitació parlamentà­ria”.

La placidesa de l’acord va ser paradoxal: es preveia que els últims comptes fossin els més difícils d’aprovar

El president del Govern central contrasta la “política útil” amb el “fanatisme” que atribueix a la dreta

 ?? ?? Pedro Sánchez abraçant ahir María Jesús Montero després de l’aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat
Pedro Sánchez abraçant ahir María Jesús Montero després de l’aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat
 ?? Dani Du h ??
Dani Du h

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain