La Vanguardia (Català)

El bloqueig del Poder Judicial aboca a un Constituci­onal caducat sine die

-

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) torna a allargar un mes més l’elecció de dos magistrats del Tribunal Constituci­onal que li correspon, tal com marca la Carta Magna. Davant la falta d’acord entre els blocs conservado­r i progressis­ta, els vocals s’han citat per al pròxim ple, que se celebra el 22 de desembre, per intentar posar a sobre de la taula dos noms avalats per la majoria. Al final del ple d’ahir dijous, els vocals van mostrar plena disposició a intentar tancar el pròxim ple ordinari els nomenament­s dels dos magistrats del TC. Per això, van acordar incloure a l’ordre del dia de la reunió assenyalad­a per a aquella data un punt relatiu a aquest afer.

La setmana que ve, la comissió negociador­a tornarà a reunir-se per intentar aconseguir un acord. La situació actual és que el bloc progressis­ta ja té un candidat, el magistrat del Tribunal Suprem José Manuel Bandrés, mentre que els conservado­rs encara no en tenen cap de clar. A més de no tenir un candidat elegit han proposat als progressis­tes que es pugui debatre entre diversos conservado­rs i que no sigui l’elecció per imposició d’un d’ells, alternativ­a rebutjada. Per això, a l’únic que es compromete­n els conservado­rs per d’aquí un mes és a oferir una terna perquè es pugui sotmetre a votació. Però això no vo l dir que votin per Bandrés, que no és vist de bon ull per l’altre sector. Aquest bloqueig dins de l’òrgan dels jutges aboca el Tribunal Constituci­onal a mantenirse en funcions sine die, cosa que inevitable­ment l’està empenyent a una disfunció en la seva tasca. El fet que en aquests moments estiguin quatre magistrats en funcions –entre ells el president, Pedro González-Trevijano–, a més de la falta d’un cinquè després de la dimissió per motius de salut d’un d’ells, empeny l’òrgan constituci­onal a deixar de banda la revisió dels afers més complexos i amb més repercussi­ó pública.

El CGPJ tenia de termini fins al 13 de setembre per procedir als nomenament­s després d’una reforma de la llei aprovada al juliol que va fixar un temps perquè es dugués a terme. Des d’aleshores, el Govern central ha advertit en diverses ocasions que, si l’òrgan dels jutges no nomena els seus dos magistrats, l’Executiu nomenarà els dos seus sense esperar.

Tot i això, l’equip de Pedro Sánchez no es llança a fer el pas perquè hi ha dubtes de la seva inconstitu­cionalitat, ja que la Carta Magna parla d’una renovació del TC per terços, cosa que suposa que s’ha de fer de quatre en quatre. Hi ha l’opció que el Govern central nomeni els seus al desembre, sense esperar al pròxim plec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain