La Vanguardia (Català)

Junts facilita la reprovació d’Elena pels canvis a la cúpula dels Mossos

La iniciativa de PSC -Units evidencia l’aïllament parlamenta­ri del Govern

- Luis B. Gar ía

Ja fora del Govern i ressituat a l’oposició, Junts per Catalunya va decidir ahir facilitar la reprovació del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la primera que s’acorda al Parlament aquesta legislatur­a, per la seva gestió al capdavant de la direcció política dels Mossos d’Esquadra. La iniciativa partia del grup parlamenta­ri del PSC-Units, que ha denunciat la manera d’actuar del conseller en diversos àmbits: en la renovació –“purga”, en paraules dels socialiste­s– de la cúpula policial; en la coordinaci­ó amb la Guàrdia Urbana, o en matèria de trànsit, entre d’altres. Malgrat que els postconver­gents –que han liderat la conselleri­a durant 35 anys– s’havien mostrat reticents a reprovar Elena, van decidir al final fer el pas mínim necessari per evidenciar novament l’aïllament parlamenta­ri del Govern.

Elena es converteix així en el primer conseller del Govern de Pere Aragonès que és reprovat. Amb Junts a l’Executiu, comuns i la CUP ho van intentar amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, però llavors

El conseller d’Interior és el primer que rep l’amonestaci­ó del Parlament per la seva gestió en la legislatur­a

va ser el PSC el reticent, davant la possibilit­at d’acordar amb el Govern la llei sobre l’ús de les llengües oficials a l’escola. La moció de reprovació del PSC-Units va tirar ahir endavant al Parlament amb els vots a favor de PSC-Units, Cs, PPC i Vox, les abstencion­s de Junts i comuns i els vots en contra d’ERC i la CUP. Aquesta correlació va fer que el portaveu del PSC-Units Ramon Espadaler apuntés en el debat que el conseller Elena s’ha quedat com el principi de la legislatur­a, “sol amb la CUP”, i el titular d’Interior va replicar a les xarxes socials denunciant la conjura de “les quatre dretes”. A més dels canvis “injustific­ats” a la cúpula policial, la reprovació se sustenta en la dilació “injustific­ada” de la firma del conveni de col·laboració entre Mossos i Guàrdia Urbana per recollir denúncies de violència de gènere o accedir al banc de dades digitals de delinqüent­s, la “inacció” demostrada en matèria de trànsit i el fet de no haver elaborat encara el pla general de seguretat de Catalunya, que està caducat des del 2019. La reprovació arriba enmig de les negociacio­ns per a l’aprovació dels pressupost­os de la Generalita­t amb PSC, comuns i Junts. Però també envia un missatge clar al conseller davant la seva pretensió de portar al Parlament abans de final d’any la llei de la policia catalana, que incorporar­ia les conclusion­s aprovades al si de la comissió sobre el model policial que acaba de finalitzar els seus treballs. “No és el moment”, aconsellen al PSC.

 ?? Mariona Puig / ACN ?? El conseller d’Interior al ple d’aquesta setmana al Parlament
Mariona Puig / ACN El conseller d’Interior al ple d’aquesta setmana al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain