La Vanguardia (Català)

El Clínic atén un 51% més de víctimes d’agressions sexuals que l’any passat

“És greu, la nostra societat està malalta”, deplora el director general de l’hospital

- Antoni López Tovar

Els motius exactes no se saben, i es pot apuntar a una diversitat d’hipòtesis per explicar un fet tan incontrove­rtible com preocupant. Fa tres dècades que l’hospital Clínic està especialit­zat en l’atenció a víctimes de violència sexual i és el centre de referència a Barcelona per als casos que afecten més grans de 16 anys. No havia atès mai tantes agressions com aquest any. Fins al novembre, 556 casos, un 51% més que els primers deu mesos del 2021, i un 29% més que el 2019, abans de la pandèmia. Nombres que han encès l’alarma.

“Són dades absolutame­nt esfereïdor­es”, va valorar el director general del Clínic, Josep Maria Campistol. “És un problema greu que tenim com a societat, la nostra societat està malalta. Com a ciutadans, hem de fer el que puguem per intentar eliminar aquesta xacra”, va afegir amb posat d’indignació i d’impotència. En aquest context, el conseller de Salut, Manel Balcells, va emfatitzar que la violència sexual ha esdevingut un problema de salut pública amb un enorme impacte en la salut física i emocional de les víctimes. Balcells va recordar que l’any vinent s’implementa­rà un nou marc d’actuació conjunt entre els departamen­ts de Salut i Igualtat i Feminismes, anomenat

Protocol marc per a una intervenci­ó amb diligència en situacions de violència masclista.

Un 90% (502) de les persones ateses van ser dones, i un 10% (54), homes, si bé tots els agressors sense excepció van ser homes. La víctima més jove tenia 16 anys, i la més gran, 82. El balanç d’agressions ateses pel Clínic indica que un 53% de les víctimes són més joves de 25 anys, i un 5% són dones de 16 i 17 anys.

Per lloc de naixement, poc més de la meitat de les ateses (53,5%) són dones locals i la resta (46,5%) procedeixe­n d’altres països, entre els quals destaquen els llatinoame­ricans, origen de 100 de les dones tractades a les urgències i de 16 dels homes. Pel que fa al temps fins que arriben a urgències, un 81% ha estat atès abans de 72 hores, quan l’any passat va ser un 68%. “Abans les víctimes prioritzav­en la intervenci­ó legal (anar a comissaria), però aquestes dades podrien indicar que ara es prioritza la cura personal de la salut física i psíquica”, indica el centre. Per tipus d’agressió, un 57% de les dones van ser violades (en un 10% dels casos per més d’un agressor i en una ocasió, per set) i la meitat dels homes van patir una penetració anal.

Un 65% declara que abans de patir l’atac estava sortint de festa. Un 44,6% de les agressions a dones va ser en un domicili, un 17% en locals de lleure nocturn (s’han notificat casos en lavabos de bars i discoteque­s) i un 13,7% a la via pública. Un 44% de les dones coneixia l’agressor, que era un home desconegut per a un 40%. Menys d’un 50% va denunciar o va mostrar intenció de denunciar els fets.

Entre els motius de l’increment de pacients a Barcelona, els experts esmenten que el circuit d’atenció és cada vegada més conegut i, per tant, utilitzat. Tanmateix, especulen que el trencament de relacions socials provocat per les restriccio­ns de la pandèmia pot haver afectat negativame­nt els joves pel que fa a l’agressivit­at. Sigui com sigui, preocupa la incidència d’aquesta realitat en la salut en general: “La violència sexual és un problema de salut pública prioritari”.

Un 90% de les persones ateses són dones i els agressors són homes en tots els casos

 ?? ??
 ?? Francisco Avia / ACN ?? Àrea del Clínic destinada a les víctimes d’agressions sexuals
Francisco Avia / ACN Àrea del Clínic destinada a les víctimes d’agressions sexuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain