La Vanguardia (Català)

L’exprofesso­r dels Maristes condemnat a 21 anys per abusos ja és a la presó

Joaquín Benítez, que no ha estat mai entre reixes tot i que va confessar, ha pogut triar presó

- Javier Ricou

Esgotant fins a l’últim minut de llibertat. Joaquín Benítez, condemnat a 21 anys de presó pel cas Maristes i que continuava en llibertat malgrat que havia reconegut part dels fets, ha ingressat per fi a la presó. Ha estat més de mil dies després de la primera condemna dictada, el 2019, per aquests fets. Aquests últims tres anys, i malgrat la gravetat de la seva conducta,

l’exprofesso­r d’educació física ha gaudit de total llibertat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va informar ahir que Benítez va ingressar voluntària­ment –dimecres a les 20 hores tocades– a la presó de Puig de les Basses. Un centre penitencia­ri que ell ha pogut triar i que és a prop de la població de Girona on Benítez s’havia retirat aquests últims anys. El compte enrere per a aquest ingrés a la presó havia arrencat el dia 14, després que el Tribunal Suprem confirmés la condemna. Aquell dia es va donar a Benítez deu dies perquè entrés a la presó. Dimecres a la nit aquest rellotge deixava de córrer i l’exprofesso­r es va presentar en aquest centre penitencia­ri de Figueres. Si no hi hagués anat s’hauria dictat contra ell una ordre de detenció.

El dia que Benítez va anar a l’Audiència de Barcelona a recollir, en mà, la resolució que li notificava aquell termini per ingressar a la presó, l’exprofesso­r no va fer cap declaració. Sí que va parlar, davant d’aquesta seu judicial, el pare d’una de les víctimes, Manuel Barbero, impulsor d’aquesta causa que ha portat aquest exprofesso­r fins a la presó.“No deixa de ser una paradoxa que set anys després de ser detingut, amb tantes víctimes, encara siguem aquí esperant que se li doni l’oportunita­t d’entrar a la presó”, va denunciar Barbero.

Benítez va ser denunciat per una vintena d’exalumnes seus per abusos i agressions sexuals, però al final només quatre d’aquestes demandes van arribar a judici. La resta es van arxivar perquè van prescriure els fets, que es remunten a dues dècades enrere.

Les víctimes no han entès mai per què s’ha trigat tant a enviar a la presó l’exdocent i més després que admetés al judici celebrat el 2019 part dels fets. L’Audiència de Barcelona ha esperat, per emetre l’ordre de presó, que el Suprem confirmés la condemna de 21,6 anys de presó. Això va passar el 7 d’octubre. Per la via de responsabi­litat civil la companyia d’asseguranc­es dels Maristes ha hagut de dipositar 120.000 euros per fer front a les indemnitza­cions. Amb tot, en aquests casos, els diners de poc o gens serveixen per reparar l’infern viscut.

 ?? CoejaXdra Garcra a EFE ?? Benítez fa 10 dies, quan va recollir l’ordre d’ingrés a la presó
CoejaXdra Garcra a EFE Benítez fa 10 dies, quan va recollir l’ordre d’ingrés a la presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain