La Vanguardia (Català)

La Diputació de Barcelona tindrà un nou pressupost rècord

L’entitat aprova uns comptes de 1.241 milions d’euros per al 2023, un 4,28% més que aquest any

- REDACCIÓ

El ple de la Diputació de Barcelona va aprovar ahir el pressupost per al 2023, que disposarà d’1.241,88 milions d’euros, la xifra més alta de la seva història, amb 1.087,4 milions més una partida addicional de 154 milions procedent del romanent de tresoreria, cosa que suposa un augment d’un 4,28% respecte a aquest exercici. Els comptes van tirar endavant amb els vots dels dos grups que formen el govern (PSC i Junts), a més dels d’En Comú Guanyem i Tot per Terrassa. ERC, Cs i PP es van abstenir.

El pressupost, l’últim d’aquest mandat, manté l’equilibri entre els ingressos i les despeses i no presenta dèficit. La presidenta, la socialista Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet; la vicepresid­enta segona, Carmela Fortuny, de Junts, regidora de Sant Cugat, i el diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz (PSC), alcalde de Viladecans, van posar en relleu aquests comptes i van considerar els “impediment­s” de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, que ha creat una crisi energètica i l’augment dels tipus d’interès i de la inflació. Això ha provocat una desacceler­ació de l’activitat i una revisió a la baixa de les estimacion­s de creixement. Així, es preveu una alça de més d’un 55% de la partida destinada als subministr­aments (4,1 milions més) per l’augment dels preus. Marín va defensar el diàleg com “una de les claus de l’èxit” del mandat amb un govern de coalició amb PSC i Junts. “No hi ha fórmules màgiques per fer les coses bé –va manifestar–, però crec que podem dir que n’hem fet servir una que ens ha unit, que és el diàleg”, entre el govern de la corporació i també amb els grups de l’oposició.

El suport als ajuntament­s continua sent el pilar bàsic dels comptes. Així, un 83% (1.087,4 milions) es destinen a actuacions dirigides –directes o indirectes- als municipis. El pla Xarxa de Governs Locals, amb 274,47 milions, continuarà sent una de les principals vies, que es materialit­za amb el Catàleg de Serveis (132,1 milions), el Programa General d’Inversions (61,1 milions) i els programes sectorials o específics (81,2 milions).

Un 95% de les transferèn­cies de capital van destinades als governs locals (152,6 milions). Destaca l’anualitat del Programa General d’Inversions i els projectes Renovables 2030 i Resiliènci­a 2.0. També les partides per al campus d’alimentaci­ó al recinte Torribera de la Universita­t de Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet, (4,28 milions) i l’ampliació de la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet (2,36 milions). Al capítol d’inversions destaquen les destinades al mantenimen­t de la xarxa local de carreteres, amb 44,76 milions, com ara el pla seguretat viària, amb 12,61 milions; el projecte vinculat al programa Smart Road, amb cinc milions, per consolidar la inversió en projectes d’instal·lacions d’infraestru­ctures de comunicaci­ons a la xarxa local de carreteres, i prop d’un milió per al programa pal·liatiu de seguretat viària d’itineraris d’alt risc d’accidental­itat IARA. El pressupost preveu destinar 4,5 milions d’euros al projecte Via Blava Anoia Fase I, cofinançat amb fons europeus Next Generation, així com inversions relacionad­es amb les Accions Pla Clima (700.000 euros) i el mantenimen­t dels edificis i recintes corporatiu­s. Així mateix, s’inclouen 4,23 milions en inversions per a la xarxa de bibliotequ­es municipals, 2,87 milions per a la cartografi­a topogràfic­a digital municipal i 1,25 milions repartits en diferents actuacions al patrimoni arquitectò­nic, com ara les accions a l’arc romà del Pont del Diable, a Martorell, els castells de Cubelles i de Talamanca i l’adequació de la muralla del turó del Montgròs.

La presidenta, Núria Marín, defensa el diàleg com “una de les claus de l’èxit” del govern PSC-Junts

 ?? EP ?? Núria Marín, al centre, ahir amb Carmela Fortuny i Carles Ruiz
EP Núria Marín, al centre, ahir amb Carmela Fortuny i Carles Ruiz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain