La Vanguardia (Català)

Front comú per visibilitz­ar les situacions de sensellari­sme femení

Administra­cions i experts analitzen les causes que aboquen moltes dones a quedar-se sense llar

- Rosa M. Bosch

“D’un dia per l’altre em vaig veure al carrer, vaig pensar que ho podia gestionar, però vaig patir violència per part del meu entorn més pròxim, que em va portar a un fracàs personal ia desconfiar de mi mateixa. Volia sortir del carrer, però m’enfonsava més, ja que no prenia les decisions correctes i tenia un sentiment d’injustícia. Em vaig quedar a l’abisme, cada vegada et vas fent més invisible, et vas aïllant..., perquè et consideres una persona de menys valor”. Aquest és el testimoni de la Vanesa, una dona trans que va sobreviure sense sostre i que ahir va participar en la Jornada de Sensellari­sme Femení organitzad­a per l’entitat Assís, al Palau Macaya de Barcelona, coincidint amb els actes d’aquesta setmana del dia Mundial de les Persones Sense Llar. Les ponents van destacar que el fenomen del sensellari­sme va molt més enllà de subsistir al ras, també inclou les persones que malviuen en habitacles insegurs i en cases ocupades, i les que a canvi d’un sostre suporten situacions d’explotació sexual, laboral o relacions d’abús. Un etern desafiamen­t és posar-hi xifres. La directora general de Serveis Socials de la Generalita­t, Mariona Homs, va assumir que “falta formació als equips” i que “encara no sabem quantes persones sense llar” hi ha a Catalunya. “No en tenim

una foto completa, a més de les que viuen al carrer n’hi ha moltes que subsisteix­en en habitatges vulnerable­s, en albergs, que pateixen violència... És necessari identifica­r els casos abans que arribin al carrer”, va afegir alhora que va reconèixer que “els recursos són insuficien­ts; estem lluny de donar resposta a l’emergència habitacion­al d’aquestes dones”. La comissiona­da d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, va subratllar la necessitat de donar visibilita­t a tots els casos de sensellari­sme femení amagat i determinar els factors desencaden­ants, com la violència de tota mena que pateixen i la dificultat del procés migratori. “Un

altre gran repte és la col·laboració entre les administra­cions amb voluntat de construir, combatre els individual­ismes”, va agregar.

Entre les ponents, hi havia Saija Turunen, responsabl­e d’investigac­ió d’Y-Foundation, de Finlàndia, fins fa poc l’únic país europeu on havia descendit el nombre de ciutadans sense llar. “Ara sembla que Dinamarca també ho ha aconseguit. L’important és que a Finlàndia tots treballem junts, erradicar el sensellari­sme és possible; el 2021 vam baixar de la xifra de 4.000”, va apuntar. En concret, són 3.950 persones, de les quals la majoria, un 65%, viuen amb parents o amics; un 17%, en allotjamen­ts temporals o a la

intempèrie; un 10% en residèncie­s, i un 8% en albergs. Cal recordar que el concepte de “sense llar” inclou diferents situacions d’exclusió residencia­l, a més dels casos més severs de sense sostre.

Una investigac­ió empresa per una de les ponents, Sonia Panadero, professora del departamen­t de Personalit­at, Avaluació i Psicologia Clínica de la Universita­t Complutens­e de Madrid, posa en relleu que un 35% del total de les 121 dones sense llar enquestade­s entre el maig del 2021 i el juny d’aquest any a Madrid han finalitzat estudis de grau superior i que el període de temps que han estat patint aquesta situació era d’una mitjana de sis anys. “Un 56% ha sofert violència de gènere en l’àmbit de la parella, la majoria abans d’arribar al carrer. Si també recollim actituds de control, crits, amenaces, cops, abusos..., aquest percentatg­e s’eleva a un 67%”, va indicar Panadero. Un 35% presenten símptomes moderats o greus de depressió i un 26% “podrien tenir un diagnòstic d’estrès posttraumà­tic, mentre que en homes és d’un 18%”, va precisar la investigad­ora.

Elena Sala, responsabl­e del Programa Dones amb Llar, d’Assís, constata que “la pandèmia va agreujar la situació, vam veure com ens arribaven dones molt joves, de menys de 25 anys, migrants, que es dedicaven a la cura de persones i que es van quedar sense feina”. Per donar-los una resposta, Assís va obrir un pis on han acollit dotze dones, de les quals cinc han aconseguit regularitz­ar la seva situació administra­tiva. Un 68% de les ciutadanes que van anar a Assís el 2021 treballave­n i un 62% eren migrants. Sala lamenta que la llei d’Estrangeri­a i les denegacion­s de les sol·licituds d’asil alimentin el sensellari­sme.

La Vanesa, migrant i dona trans, alerta de la invisibili­tat del sensellari­sme femení. “Hi ha moltes dones al carrer, només a Montjuïc... Jo he estat temps al carrer i et va consumint físicament i mentalment. Nosaltres anem a llocs amagats, ens anem aïllant, no volem problemes. Ets tan vulnerable que qualsevol ajuda que t’arriba té un interès i al final no confies en ningú, ho dones tot per perdut”, relata la Vanesa, que va aconseguir mitigar el seu patiment a quan va accedir al centre La Llavor.

“Ens aïllem, anem a llocs amagats, no volem problemes”, comenta la Vanesa, que va viure al carrer

 ?? Barcelo Teixidó ?? Performanc­e davant del Palau Macaya per denunciar la fragilitat de les persones sense sostre
Barcelo Teixidó Performanc­e davant del Palau Macaya per denunciar la fragilitat de les persones sense sostre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain