La Vanguardia (Català)

La meva mare no em deixa

- Sergi Pàmies

Fa unes setmanes, en una entrevista que Maria de la Pau Janer (8TV) li va fer, Sandro Rosell va parlar del projecte de presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona. Com que encara no s’ha acabat de decidir, va confessar que un dels obstacles per ser (o no) candidat era, textualmen­t, “la meva mare no em deixa”. Incrèdula, Janer li va fer repetir la resposta i va aprofitar per elogiar-li la franquesa i la sensibilit­at a l’hora de parlar de l’esposa, les filles, els germans i els pares. L’argument de Rosell anteposava la lleialtat familiar a qualsevol convicció ideològica. Si, amb el suport dels votants, aconseguia accedir a l’alcaldia, per força hauria de prendre decisions polèmiques, i la seva mare no podria anar cada dia al mercat i, com em consta que fa, xerrar tranquil·lament amb els paradistes i els venedors de tota la vida. Rosell no suportava la idea que algú pogués insultar-la, criticar-la o interpel·lar-la amb vehemència, potser perquè és el que li va passar com a president del FC Barcelona. De fet, quan va dimitir de manera abrupta, una de les raons manifestad­es per justificar-se va ser la pressió gairebé criminal que patia la família i, en concret, la seva mare.

A 8TV Rosell es va expressar amb una naturalita­t ingènua que, seguint els mecanismes primaris d’identifica­ció televisiva, em va recordar les vegades en què, de nen i d’adolescent, la meva mare va fer valer la seva autoritat per no deixar-me fer no una, sinó centenars de coses. No m’estendré sobre els greuges traumàtica­ment acumulats i feliçment superats d’aquella època: tot el que es pugui explicar sobre els dilemes i tensions maternofil­ials està condensat en la lletra de la cançó La mare que canta Dyango. Sobretot en l’estrofa en què, quan veu que el fill descarrila i malbarata les oportunita­ts

Per bé i per mal, el poder d’influència de les mares sobre els fills ha evoluciona­t

que li dona la vida, la mare, “tapant-li els defectes que té”, l’aconsella i el guia “pel camí del treball i del bé”. D’adult, aquelles prohibicio­ns severes i explícites van evoluciona­r fins a convertir-se en sofisticad­es recomanaci­ons. Potser perquè no eren decisions tan transcende­nts i públiques com presidir el Barça o aspirar a l’alcaldia de Barcelona, no vam arribar mai a situacions d’ultimàtum. Després, passats els anys, molts dels que vam ser fills descobrim que, com a pares, ni sabem ni podem aplicar el poder de les mares d’abans a la nostra descendènc­ia ganàpia. No solament no tenim cap autoritat per prohibir-los res sinó que, si se’ns acut intentar-ho, els esperonem a fer tot el que els voldríem prohibir o, en casos més extrems, els induïm a sermonejar-nos sobre la decadència dels vincles familiars he ter o patriarcal­s, aportar-nos als tribunals per assetjamen­t maternal (amb demanda de danys i perjudicis inclosa) o, pitjor encara, a clavar-nos una pallissa.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain