La Vanguardia (Català)

Rigoberta rima amb apoteosi

La cantant catalana agita el Palau Sant Jordi en el seu adeu temporal

- Escenaris Esteban Linés

Hauria omplert el recinte fins i tot sense l’afegitó especial que serà l’última vegada que se la veurà en escenaris durant un temps indetermin­at. ella és rigoberta bandini, i el recinte, el Palau sant Jordi (segons els organitzad­ors, ple amb 15.000 incondicio­nals). i és que ahir a la nit hi va actuar per primera vegada com a colofó de tres anys d’activitat sense pausa, uns quants mesos després de passar-s’ho d’allò més bé al Cruïlla. Aquest cop, a més, Paula ribó arribava a la cita com a presentaci­ó a la seva ciutat del seu primer àlbum, La emperatriz. el vespre es presentava intens i feliç. i per agitar l’encanteri sonor i ambiental van exercir de teloners els Ladilla rusa, aquest transgress­or, crític ( Todos los días lo mismo) i hilarant duo de montcada i reixac. en aquesta tornada als escenaris barcelonin­s després del bany de diversió i música estiuenc, bandini va oferir al llarg d’una hora i mitja el que ja es coneix de la seva proposta, és a dir, una generosa combinació de diversió, producció escènica i qualitat interpreta­tiva. i després, esclar, un repertori que va delectar l’entregada afició en què va transitar per la seva més aviat curta carrera sonora en què no van faltar els seus hits ja generacion­als en boca, cor i cap de totes i tots, començant per Ay mamá ( amb ampli cor i pits en l’aire inclosos) i Perra, però sense oblidar la multicorej­ada Julio Iglesias. va arrencar el xou, això sí, amb un altre dels seus himnes, In Spain we call it soledad, un inici amb el turbo a ple rendiment: “in spain we say: ‘it’s amargura’. in spain we say: ‘ Ay, me desangro’. in spain we say: ‘Qué coño hago’. va aparèixer acompanyad­a per

un equip instrument­ista brillant, electrònic i molt eficaç encapçalat pel seu col·lega dins i fora de l’escenari esteban navarro. i amb un nombrós cos de ballarines, i també la seva cosina belén barenys en tasca d’ocasional i

embarassad­a corista –brutal a Perra rap–. o una convidada com Amaia romero, amb qui va donar vida a Así bailaba, el seu particular homenatge a Los payasos de la tele. i, parlant de tributs, a destacar un popurri de fragments d’Eres tú, de mocedades; Como yo te amo, de raphael, o La la la, de massiel.

Paula ribó va aparèixer amb ulleres de sol i una bata blanca desbordant brillantin­a, peça que es va acabar traient per mostrar el look de col·legiala que tant l’ha caracterit­zat fins i tot abans del seu boom. en un repertori previst de 17 temes, amb dos blocs de bisos, la catalana va reviure cançons dels seus inicis, va sumar les novetats incorporad­es a La emperatriz (com la molt aplaudida Canciones de amor a ti, dedicada al seu fill) i algun tall de tempo una mica més reposat amb guitarra acústica com A todos mis amantes.

També hi va haver espai per a alguns temes en català, com la immortal Qualsevol nit pot sortir el sol, de sisa, o Aviam què passa, que van cohabitar amb les anglosaxon­es In Spain..., The fuck fuck fuck poem o Too many drugs, tema aquest últim amb què estava previst abaixar el teló. nit de diversió, alliberame­nt i música. Qui ho supera?

 ?? e   ar ia ?? Un moment del concert ahir al Palau Sant Jordi
e ar ia Un moment del concert ahir al Palau Sant Jordi
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain