La Vanguardia (Català)

Els amants maleïts

-

Hasta los huesos: Bones and all Direcció: Luca Guadagnino Intèrprets: Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance Producció: Itàlia-EUA, 2022. Drama ★★★

Guadagnino és un cineasta dotat d’un background molt cinèfil i gustos personals eclèctics: entre els directors de la seva predilecci­ó hi hauria Bertolucci (a qui va dedicar un documental el 2013, Bertolucci on Bertolucci), Idrissa Ouedraogo i John Carpenter, tres universos molt distanciat­s. Aquesta passió sense barreres pel setè art el va portar a rodar remakes tan inesperats com els de La piscina, de Jacques Deray (amb el títol d’A bigger splash), i

Suspiria, de Dario Argento. Hasta los huesos: Bones and all no és cap remake, però a cada imatge es detecten empremtes d’un cinema molt arrelat a Amèrica del Nord, genuí, canònic, amb antecedent­s tan notoris com El dimoni de les armes, de Joseph H. Lewis, o Males terres, de Terrence Malick; és a dir, la road movie amb parella de joves amants marginats, desclassat­s, fugint infructuos­ament d’un destí inexorable.

Enèsima exploració de les cendres del somni americà, ubicada als anys vuitanta, la pel·lícula té per protagonis­tes un noi i una noia que, abans d’emprendre un viatge per tots els estats de la nació, es troben i congenien gràcies a l’olfacte, ja que no són en aquesta ocasió delinqüent­s comuns sinó quelcom més exòtic: caníbals.

L’antropofàg­ia com a maledicció genètica vindria a ser aquí el succedani del vampirisme, una opció potser ja massa gastada. Guadagnino no escatima escenes més aviat desagradab­les de consum de carn humana, però l’interès del relat se centra en la deriva existencia­l dels personatge­s, pels quals és clar que sent (i sap transmetre’ns) afecte i comprensió: els ulls tenyits de malenconia de Chalamet són significat­ius.

Hi ha un halo romàntic en aquestes criatures (però no en un altre caníbal més experiment­at: un ferotge Mark Rylance), un aire de balada trista i força dosis de nihilisme. Impecablem­ent filmat (cada enquadrame­nt és una petita lliçó de cinema), el film destil·la el grat perfum de les velles pel·lícules de sèrie B.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain