La Vanguardia (Català)

Desapareix un futbolista

- Sergio eredia

Quan tornin al seu país ja veurem què passa amb els internacio­nals iranians que dilluns, en el seu debut contra Anglaterra, es van negar a cantar l’himne nacional: convindria seguir-los la pista.

(Després l’Iran va perdre 6-2; avui els iranians s’enfronten a Gal·les.)

Ara per ara, part de les conseqüènc­ies les paguen els qui són allà mateix, al país, aixecant la veu contra el règim que brutalitza les seves dones.

Les notícies que ens arriben des de l’Iran són confuses, ja que el Govern vol que sigui així, però dos mitjans locals van comunicar ahir la detenció de Voria Ghafouri (35), important lateral esquerre que ha defensat l’uniforme iranià 26 vegades, tot i que no havia estat reclutat per a la Copa del Món.

Segons Fars i Tasnim, dues agències nacionals, Ghafouri ha estat detingut per haver “insultat l’equip nacional i divulgat propaganda contra el Govern”. La notícia encara complica més les relacions del règim iranià amb els grans organismes internacio­nals, i entre ells l’ONU: mentre Ghafouri desapareix­ia, els 47 membres del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides es tancaven per debatre una resposta al cas Mahsa Amini (22), arrestada i agredida fins a la mort el 16 de setembre perquè no portava el vel.

“Els països occidental­s no tenen cap credibilit­at moral”, deia protestant Khadiyeh Karimi, la representa­nt iraniana davant l’ONU, davant el beneplàcit de la Xina, Rússia, Veneçuela i Cuba, governs que, indissimul­adament, s’alineen amb Teheran. Totes aquestes qüestions polítiques enerven Ghafouri, una celebritat al seu país (en nom seu s’han obert més d’un centenar de comptes d’Instagram) i un assot per al règim.

Ghafouri no calla.

En públic, Ghafouri deia que no entenia per què les dones no podien accedir a les grades dels estadis en un partit entre homes. Al setembre, després de la mort d’Amini, havia declarat el seu suport als familiars de la jove. I els últims dies havia demanat la fi de les repression­s militars al Kurdistan, la seva regió i també la de Mahsa Amini, on les botigues ahir estaven tancades, en protesta.

Més enllà d’això, un halo de misteri envolta el cas Ghafouri. Mentre el Govern iranià es resisteix a revelar-ne el parador actual, la Federació de Futbol no confirma ni desmenteix el motiu de l’absència de Ghafouri a la Copa del Món de Qatar. Hauríem de parlar de repressió política?

El país protesta –fins i tot els seus futboliste­s, esprement les palanques del futbol–, i el règim carrega contra la seva gent. Les xifres de víctimes es multipliqu­en. Ja són més de quinze mil detencions i sis condemnes a mort les últimes setmanes, xifres que els activistes iranians denuncien i el règim qüestiona.

Ghafouri, celebritat local, s’ha manifestat contra la mort de Mahsa Amini i el veto a la dona als estadis

 ?? Ronald Zak / AP ?? Ghafouri en un partit del 2015 contra el Xile d’Alexis Sánchez
Ronald Zak / AP Ghafouri en un partit del 2015 contra el Xile d’Alexis Sánchez
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain