La Vanguardia (Català)

Els Mossos estrenen un cercador per comprovar fraus en les criptomone­des

-

Els Mossos d’Esquadra han creat un cercador amb les pàgines web fraudulent­es identifica­des durant una investigac­ió transnacio­nal que va permetre desmantell­ar a Albània una presumpta organitzac­ió criminal que va guanyar uns 2.400 milions d’euros amb estafes amb criptomone­des falses.

El portal digital de la policia catalana és operatiu des d’aquest dijous i recull un total de 476 pàgines web que tenien un “funcioname­nt semblant” a les operacions del mercat borsari, a la compra de monedes digitals o a casinos en línia, segons es va informar en un comunicat.

Els Mossos han instat la ciutadania a consultar mitjançant aquest cercador si han interactua­t amb algun dels portals esmentats i, si fos així, a interposar una denúncia. Qui ho consideri oportú podrà accedir a aquest instrument a internet en l’apartat de Serveis i Tràmits dels Mossos. Si el resultat és positiu, llavors el cos policial recomana que la persona es dirigeixi a la comissaria més propera per denunciar els fets.

Així mateix, han recordat que si la pàgina no està registrada al portal, “en cap cas no representa­rà que el web sigui segur per dur a terme inversions, sinó que significar­à que no ha estat encartat en aquesta investigac­ió”. Per això, afegeixen, “en tots els casos és important que es consultin els organismes oficials reguladors estatals i europeus des d’on es publiquin periòdicam­ent webs que operen amb irregulari­tats o sense regulació”.

La presumpta organitzac­ió criminal desmantell­ada els dies 8 i 9 de novembre a Albània va guanyar mitjançant la seva activitat fraudulent­a l’equivalent d’uns 400 euros al minut des del 2018.

Els Mossos i la Guàrdia Civil xifren en unes 17.000 les víctimes a Espanya. L’estructura tenia sis centres de trucades, i es va efectuar la detenció dels dos màxims responsabl­es d’aquesta presumpta trama. La investigac­ió va estar coordinada per Eurojust i també hi van participar cossos policials

bre els detalls, en endavant, està en mans dels tècnics dels estats membres.

“Una vegada que la Comissió ha presentat la seva proposta, ara no és aquesta, sinó la presidènci­a del Consell qui té la capacitat de poder formar iniciative­s que concitin el consens”, va destacar Ribera. Segons el seu parer, l’acord es podria assolir al voltant d’una fórmula que no fixi un preu fix sinó una referència dinàmica i no estàtica”. Una referència que es vagi adequant a la resta de preus als mercats internacio­nals. Millor així que no fixar un preu topall fix, que el que provocaria seria justament el contrari del que es vol, i llavors provocar una alça més gran dels preus”, va resumir la vicepresid­enta.

Els debats d’ahir van constatar, no obstant això, que hi ha prou suports per tirar endavant les altres mesures d’emergència presentade­s recentment per la Comissió Europea, una per fomentar els acords de solidarita­t entre estats per evitar apagades, que inclou la creació d’una plataforma per fer compres conjuntes de gas, i una altra per agilitar la concessió de permisos per al desplegame­nt de renovables. El Govern alemany va concloure que la proposta va “en la bona direcció i es va declarar “disposat a negociar”. Però “si el sostre és excessiu, ens quedaríem sense proveïment” perquè els mercats asiàtics seran més atractius, va alertar el secretari d’Estat, Sven Giegold. Comença ara un intens període de negociacio­ns tècniques. Si el pla de la presidènci­a txeca funciona, abans de final d’any la UE adoptarà un nou arsenal de mesures per protegir-se de la volatilita­t i els alts preus del gas de cara a l’hivern que ve. “No obrim el xampany però anem posant l’ampolla a la nevera”, va resumir amb optimisme Sikela.

“No obrim el xampany però anem ficant l’ampolla a la nevera”, celebra la presidènci­a de la UE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain