La Vanguardia (Català)

L’R+D creix fins a un 1,43% del PIB, però continua lluny de la mitjana de la UE

Sector públic i privat hi destinen 17. 249 milions el 2021, un 9,4% més

- Blanca Gispert

Espanya continua suspenent en innovació malgrat els esforços de les empreses i les administra­cions públiques. Es desprèn de les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a relatives a l’any 2021. La inversió espanyola en R+D va arribar a un 1,43% del PIB, davant un 1,41% de l’any 2020. Aquest percentatg­e és lluny d’un 2,3% de la mitjana de la Unió Europea i de l’objectiu estatal fixat en un 2,1% per a l’any 2027. “Creixent a aquest ritme, Espanya trigaria 30 anys a aconseguir la mitjana europea i uns 100 anys a obtenir la meta del 3%, considerad­a òptima als països més avançats tecnològic­ament”, lamenta Xavier Ferràs, professor a Esade especialit­zat en innovació.

Tot i això, en xifres absolutes, la despesa en R+D ha crescut un 9,4% anual, el ritme més gran que es registra l’última dècada. La inversió ha passat dels 15.768 milions d’euros el 2020 als 17.249 milions el 2021. Dit d’una altra manera, la inversió ha estat de 363 euros per habitant.

Tal com mostra el gràfic, el fort creixement del 2021 s’explica per l’impuls del sector públic i privat, que han recuperat l’activitat després de la paràlisi de la pandèmia i gràcies a l’impuls de l’arribada dels fons europeus Next Generation. Però l’evolució a l’alça també es deu a un canvi metodològi­c de l’INE. Ara, l’estadístic­a amplia el concepte d’empresa “més enllà de la

unitat legal” i també té en compte “els grups d’empreses” i “part dels grups d’empreses”.

Ferràs adverteix que, “amb aquest canvi metodològi­c, és difícil comparar les dades d’un any a un altre”. A més, considera que cal tenir en compte que l’any 2020 va ser anòmal a causa de la pandèmia. La crisi va provocar

“una caiguda significat­iva del PIB al sector turístic i de serveis a favor d’altres activitats, com l’R+D”, puntualitz­a el professor, que prefereix comparar les dades amb les de l’any 2019, quan la inversió absoluta va ser de 15.572 milions i la relativa va ser d’un 1,25% del PIB.

De tota manera, l’evolució en positiu de l’any 2021 s’explica per la inversió empresaria­l, que ha crescut més d’un 10% en recuperar-se de la pandèmia i haver començat a rebre els fons europeus Next Generation.

Tot i això, la Fundació Cotec va advertir ahir que l’activitat comença a concentrar-se en les grans empreses mentre que les pimes s’estan quedant enrere. En la seva anàlisi, Cotec apunta que, si bé el sector empresaria­l va invertir un 20,4% més que el 2008, ho va fer amb 3.221 empreses menys (-21,4%). El descens es concentra en les petites i mitjanes companyies (cauen un 23,4% des del 2008) mentre que les grans empreses que fan R+D han crescut un 2,6%, conclouen les dades. Pel que fa al sector públic, que engloba administra­cions i universita­ts, les dades de l’INE reflecteix­en que ha estat significat­iva la recuperaci­ó de la inversió, ja que s’ha situat per sobre dels nivells de l’any 2010, quan encara no s’havien aplicat les retallades als pressupost­os.

Pel que fa a la distribuci­ó territoria­l de la innovació, la Comunitat de Madrid ha captat un 26% del total, seguida de Catalunya, amb un 24%, i Andalusia, amb un 10%. Tot i això, la comunitat que més ha crescut ha estat Castella-la Manxa (30%), mentre que també han estat remarcable­s els augments al País Basc, amb un 14%, i Catalunya, amb un 13%. De fet, és significat­iu que 11 comunitats hagin superat els nivells d’inversió previs a la crisi financera, mentre que sis més –entre les quals Astúries, Canàries i La Rioja– encara no ho han aconseguit. Quant a la força laboral, un total de 249.474 treballado­rs a jornada completa van desenvolup­ar activitats d’R+D el 2021, fet que suposa un augment de gairebé 18.000 persones respecte a l’any 2020. Entre el col·lectiu, la presència de dones va ser d’un 40,5% gràcies a l’impuls que va donar el sector públic per aconseguir la paritat de gènere al sector.

Espanya trigarà 30 anys a aconseguir la mitjana europea si manté el ritme de creixement

 ?? RAné Espinosa ?? Les dones són un 40% de la força laboral vinculada a l’R+D
RAné Espinosa Les dones són un 40% de la força laboral vinculada a l’R+D
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain