La Vanguardia (Català)

Els kurds amenacen de deixar els camps per a famílies de l’EI pels atacs turcs

-

Les Forces Democràtiq­ues Sirianes (FDS), una aliança armada amb el suport dels EUA i liderada per kurds, van amenaçar ahir d’abandonar la custòdia dels camps on estan tancats desenes de milers de familiars de membres de l’Estat Islàmic, enEl tre els quals milers de nens, després que un atac aeri turc contra el campament d’Al-Hol causés la mort de vuit combatents kurdsirian­s.

Caces turcs van atacar dimecres les forces encarregad­es de custodiar el camp, ubicat a la província d’Al-Hassakah. Al principi, les FDS van confirmar el bombardeig, però es van limitar a informar que algunes persones s’havien escapat, encara que van poder ser arrestades poc després. “L’atac va ser enginyosam­ent planejat per l’ocupació [turca], que pretén facilitar la fugida dels terroriste­s de l’Estat Islàmic detinguts i de les seves famílies del camp i obrir pas a un ressorgime­nt de l’organitzac­ió terrorista”, van dir. comandant de les FDS, Mazlum Abdi, va anunciar la suspensió de les seves operacions contra l’Estat Islàmic a causa de la campanya d’atacs que està duent a terme Turquia. Abdi va dir a la BBC que les FDS ja no tenen capacitat per fer-se càrrec de la seguretat del camp. Si hi hagués més atacs, va advertir Abdi, “les nostres forces estarien ocupades protegint la nostra pròpia gent i famílies, i no podríem protegir els campaments”.

No és la primera vegada que les FDS amenacen de deixar de fer-se càrrec dels camps, ja que consideren que no són responsabi­litat seva. Multitud d’oenagés han denunciat les dures condicions en què viuen els retinguts, majoritàri­ament dones amb nens. Organitzac­ions humanitàri­es denuncien l’elevada mortalitat infantil i la falta d’accés a recursos bàsics.

Turquia bombardeja des del 20 de novembre objectius kurds a Síria i l’Iraq en resposta a l’atemptat que va tenir lloc a Istanbul el 13 de novembre, on van morir almenys sis persones i del qual Ankara acusa els kurds.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain