La Vanguardia (Català)

“Emergència nacional” a Hondures contra l’extorsió

-

La presidenta d’Hondures, Xiomara Castro, ha declarat “la guerra a l’extorsió”, que té contra la lona petits i mitjans comerciant­s i empresaris que es veuen obligats a pagar a les bandes criminals per no ser atacats.

Castro va decretar “emergència nacional en seguretat”, i va obrir la porta que es pugui declarar l’estat d’excepció en algunes zones del país centreamer­icà, amb dues terceres parts de la població sota la línia de la pobresa. “Declaro emergència nacional en seguretat nacional i insto la policia a establir estats d’excepció i suspendre garanties constituci­onals on sigui necessari”, va dir dijous la mandatària.

Aquesta setmana propietari­s de centenars d’autobusos del transport urbà de Tegucigalp­a van paralitzar el servei en protesta per l’extorsió, que en alguns casos és comesa simultània­ment per fins a tres bandes criminals diferents.

“L’extorsió està immersa en diferents àrees del nostre país, és una de les principals causes de la migració i tancament de petits i mitjans negocis”, va afegir la presidenta, que va assumir el poder el gener d’aquest any.

La mandatària va subratllar també que durant els dotze anys anteriors –els últims vuit a càrrec de Juan Orlando Hernández– un càrtel es va infiltrar a les institucio­ns i les estructure­s policials i militars, i va elevar sense límits la violència, l’extorsió i la formació d’organitzac­ions criminals.

“La Policia Nacional ha de recuperar, en el mínim temps possible, els espais públics assaltats i controlats pel crim organitzat i les seves bandes”, va afegir Castro.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain