La Vanguardia (Català)

Els vídeos de la tragèdia de Melilla no aclareixen si hi va haver morts a Espanya

Després del visionamen­t al Congrés, els partits demanen més explicacio­ns a Marlaska

- Joaquín Vera

La polèmica per la gestió del Ministeri de l’Interior durant el salt a la tanca de Melilla que va acabar en tragèdia ha entrat en un bucle en què els partits estan enverinats en les seves posicions. Ahir el departamen­t que dirigeix Fernando GrandeMarl­aska va posar a disposició del Congrés dels Diputats tots els enregistra­ments del salt massiu –cinc mesos després del succés–. Després de diverses hores de visionamen­t –a porta tancada– els grups van sortir amb el mateix discurs amb què van entrar: les dretes fent malabarism­es per defensar la Guàrdia Civil i demanant la dimissió del ministre, mentre que els socis del Govern, per la seva banda, continuen posant en dubte la versió del titular d’Interior sobre el lloc on va ocórrer l’allau. I tots se centren en la pròxima compareixe­nça del ministre, el 30 de novembre al ple.

La sessió va començar a les 9 del matí. Dins de la sala, els vuit portaveus de la comissió, més el president i dos comandamen­ts de la comandànci­a de la Guàrdia Civil de Melilla, que havien portat més de sis hores d’enregistra­ments fets pel dron i l’helicòpter de l’institut armat i una càmera fixa situada a l’exterior del pas fronterer. Fonts presents en el visionamen­t van explicar a La Vanguardia que van poder aturar i rebobinar les imatges quan ho van considerar convenient. No les van veure totes, no pas més d’un terç, perquè “no tenien interès”. Una cosa que va causar “sorpresa” a Interior, on van considerar que no estudiar la totalitat de les imatges no contrasta “amb el paper de presumptes pèrits que volen demostrar després davant l’opinió pública, quan emeten judicis categòrics”, segons fonts ministeria­ls.

Els portaveus consultats van confirmar que dels enregistra­ments no se’n pot desprendre si hi va haver immigrants morts en territori espanyol. Una altra qüestió és en quin punt es va produir l’allau. Si bé Interior manté que va tenir lloc a la coneguda com “terra de

La Guàrdia Civil diu que es van practicar 470 devolucion­s en calent, xifra que neguen des d’Interior

ningú” entre la frontera marroquina i l’espanyola, la majoria de grups insisteixe­n que va succeir en territori nacional. Més enllà de la polseguera política aixecada entorn d’aquest assumpte que va deixar, almenys, 23 morts, serà la investigac­ió que està duent a terme la Fiscalia qui determini, finalment, aquest polèmic aspecte. Serà clau per obrir –o no– el procés judicial.

En els enregistra­ments, que continuen sent analitzats de manera paral·lela pel Ministeri Públic i pel Defensor del Poble, també es pot veure gendarmes marroquins entrant a Espanya per practicar devolucion­s en calent. Aquest aspecte, tot i que amb el nom de “rebutjos a la frontera”, ja va ser reconegut pel ministre quan va acudir al setembre al Congrés a donar explicacio­ns. Tot i això, les mateixes fonts asseguren que el comandamen­t de la Guàrdia Civil que va explicar les imatges va reconèixer que Espanya –en col·laboració amb el Marroc– va retornar llavors 470 immigrants. És la mateixa xifra donada pel Defensor del Poble, que nega Interior, que es resisteix a reconèixer que van ser més d’un centenar.

D’aquí cinc dies la polèmica continuarà al Congrés.

 ?? Sevivla HSSelT / lFl ?? Grande-Marlaska amb el ministre d’Immigració i Asil de Grècia, Notis Mitarachi, ahir a Brussel·les
Sevivla HSSelT / lFl Grande-Marlaska amb el ministre d’Immigració i Asil de Grècia, Notis Mitarachi, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain