La Vanguardia (Català)

Sánchez i els col·laboradors necessaris d’ERC

- EN PARAL·LEL Isabel Garcia Pagan

Els diputats d’ERC aplaudint a peu dret l’ultra Javier Ortega Smith. Les sessions nocturnes del Congrés permeten llicències impròpies del prime time televisiu. Però després d’escoltar adjectius com “filoetarre­s”, “colpistes” i “traïdors de la pàtria”, que a mitjanit el diputat de Vox amenaci de retirar la nacionalit­at espanyola a uns independen­tistes només podia provocar l’ovació sarcàstica dels republican­s. ERC s’apuntarà l’eliminació del delicte de sedició. Un bàlsam per a la seva estratègia, més enllà dels molts peròs i les renúncies, que els permet penjar-se el títol de “partit útil” per a Catalunya davant les abstencion­s de Junts, simples espectador­s des del sofà, segons Gabriel Rufián.

Pedro Sánchez s’ha garantit esgotar la legislatur­a el 2023 i veu apuntalada la seva imatge de pacificado­r de Catalunya. El mèrit és propi, embridant tot el partit, amb ERC de col·laborador necessari i cobenefici­ari malgrat les desconfian­ces amb què va arrencar la legislatur­a. Després de dos anys d’amenaces estèrils, els republican­s han trobat en la contenció el seu refugi més agraït. Hi va haver silenci durant la negociació prèvia al registre de la proposició per reformar el Codi Penal. Silenci per evitar relacionar l’eliminació del delicte de sedició amb el vot més que previst als pressupost­os. I silenci de Rufián a l’hemicicle sobre l’aspiració de reformar el delicte de malversaci­ó, que beneficiar­ia desenes d’alts càrrecs del 2017 amb Josep Maria Jové i Lluís Salvadó ja esperant judici.

Les condicions de la negociació i les renúncies compensen els republican­s en les seves enquestes davant el full de ruta de confrontac­ió a què s’aferra Junts amb la figura de Carles Puigdemont. La supressió de la sedició ha pesat més que el

malestar per la referència a la intimidaci­ó en la definició del nou delicte de desordres públics agreujats i per l’ampliació de la pena mínima d’un a tres anys. En aquesta crítica trobaran Òmnium, fugint de populismes i els atacs al Govern que clava l’ANC, però acompanyat­s per organitzac­ions pro drets humans.

Eliminar la sedició era prioritari i menystenir Junts, la conseqüènc­ia de la pèrdua de focus dels postconver­gents

després d’abandonar el Govern. Si no són al debat, no cal invocar-los, és la màxima a aplicar. És el mateix Sánchez qui els fa la feina situant els “separatist­es” de Junts, al costat dels “separadors” de PP, Cs i Vox. Ara comença una altra batalla que col·locarà socialiste­s i republican­s cara a cara. Que arrenca amb el pressupost de la Generalita­t i transitarà pel nou cicle electoral a Catalunya.

Si Sánchez va exigir a ERC que no es lligués en públic la reforma de la sedició i la negociació dels pressupost­os, Salvador Illa tampoc no paeix que a Palau es pretenguin barrejar carpetes i s’aspiri a sumar de franc el vot dels 33 socialiste­s en una operació de simple intercanvi de cromos. Socialiste­s i republican­s saben que la foto dels pressupost­os a Catalunya, si n’hi ha, serà la d’un tripartit amb les espases electorals enlaire.

Si ERC planta cara –menys que en els dos pressupost­os anteriors, Rufián ni va comparèixe­r per vendre el pacte– pels seus èxits amb 13 diputats a Madrid, el PSC recorda que al Parlament hi ha un empat a 33, de manera que aspira a una repercussi­ó repartida al 50%. I a l’hipotètic pacte també entra la posada en escena. La negociació no serà còmoda. Illa està molest pel tracte dispensat per ERC, per les dades que s’amaguen darrere de les pantalles en les reunions tècniques i els retrets aïrats per declaracio­ns aquí o allà.

I Junts... està en posició d’espera. En espera de conèixer el futur de Laura Borràs, que serà jutjada al febrer, cosa que situa la sentència del TSJC a les portes de la campanya municipal. En espera del recàlcul de la condemna de Jordi Turull per part del Tribunal Suprem, per si pot tornar a la política institucio­nal per les pròximes catalanes. Però sobretot, en espera d’aclarir la situació de Puigdemont, el seu escó al Parlament Europeu, la seva immunitat i el futur de les euroordres. Només després de conèixer les resolucion­s de la justícia europea, l’expresiden­t es llançaria a validar un lideratge en el partit amb la vista posada a tornar a disputar la cursa a la Generalita­t. Per quan arribi el moment, hi ha més d’un pla en marxa.

Sánchez es garanteix esgotar la legislatur­a i la imatge de pacificado­r de Catalunya per mèrit propi i amb ERC de col·laborador i cobenefici­ari. Ara comença una altra partida entre socialiste­s i republican­s, amb les espases electorals enlaire

 ?? David Zorrakino / E ?? Pere Aragonès i Oriol Junqueras durant una executiva d’ERC aquest mes
David Zorrakino / E Pere Aragonès i Oriol Junqueras durant una executiva d’ERC aquest mes
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain