La Vanguardia (Català)

ERC compassa la negociació amb el PSC amb la reforma de la malversaci­ó

Esquerra vol ratificar el diàleg amb l’aval als pressupost­os de la Generalita­t

- Àlex Tort Varcel Relacions

Després de l’aprovació dijous dels pressupost­os generals de l’Estat i el primer pas fet al Congrés per tirar endavant la derogació del delicte de sedició, al Govern d’ERC només li queda per reblar un tercer clau: la negociació pel pressupost de la Generalita­t del 2023, encara en potència. A Pere Aragonès li queden molts caps per lligar i davant la incògnita de Junts, el president contempori­tza l’acostament al PSC. Per qüestions de relat polític, els republican­s creuen que han d’actuar així. Passar d’ignorar els de Salvador Illa a acceptar-los asseguts a la taula és un escenari i un decorat que perquè l’assimili el seu electorat (també el futurible) requereix aixecar el teló el més pausadamen­t possible.

En aquesta línia també hi ha que Esquerra acomodi la negociació amb els socialiste­s catalans amb la reforma del delicte de malversaci­ó, per la qual cosa els últims dies s’ha afluixat l’ímpetu per redefinir-ho. En cas que se surti amb la seva en els dos aspectes, ERC haurà rematat la seva estratègia del diàleg.

Pel que fa als pressupost­os catalans, és Esquerra qui fa anar a conveniènc­ia els tempos. Argumenten que fins que el PSC no es comprometi fermament a donar suport a rebaixes en la malversaci­ó, la negociació real no serà possible. Amb la reforma del Codi Penal ara en tràmit al Congrés, els republican­s creuen que tenen l’ocasió perfecta per demostrar-ho. Confien que el PSC aclareixi els dubtes sobrevingu­ts a Unides Podem i el mateix PSOE per redibuixar un delicte que s’ha de perfilar a la perfecció si no es vol que els passi factura. És ben present el que ha succeït amb la llei del només sí és sí.

Però els socialiste­s catalans tenen clar que només avalaran els comptes si es pacta bona

Els d’Illa admeten “un cert malestar” i demanen les previsions d’ingressos i despeses de les conselleri­es

part dels pressupost­os abans que el Govern els validi primer a Consell Executiu i després els remeti al Parlament perquè es tramitin.

Els d’Illa tenen raons per això: una vegada que els números entren a la Cambra, les possibilit­ats d’esmenar-los es redueixen, ja que queden fixades les previsions d’ingressos i la despesa màxima global, que aquest any compta amb 3.000 milions d’euros més que el 2022, i no és possible moure imports d’una partida a una altra. En tot cas, on sí que hi hauria marge per a modificaci­ons és en les mesures fiscals. Estan contingude­s a la llei d’acompanyam­ent dels pressupost­os. Però en aquesta matèria les coincidènc­ies entre Esquerra Republican­a i els socialiste­s són moltes i tots dos aposten per introduir les mínimes novetats. L’IRPF,

no obstant això, de moment no es toca.

ERC no té pressa. La pròrroga dels pressupost­os del 2022 és inevitable. El calendari no es pot accelerar i la versió més optimista de fonts del Govern és que l’Executiu català els aprovi al Consell Executiu del pont de la Constituci­ó i de la Puríssima, per aprovar-los i segellar-los definitiva­ment al febrer.

El PSC assegura que no està gens satisfet amb els contactes que ha mantingut fins ara amb el Govern. Mentre que ERC avança notablemen­t amb els comuns i ja han parlat d’energètiqu­es i de polítiques d’habitatge, amb els socialiste­s el diàleg hi és, però no flueix. Illa va avisar Aragonès dimecres que són necessaris marcs de confiança que es trenquen quan el seu partit sap detalls dels pressupost­os a través de tercers. Divendres la portaveu Alicia Romero va admetre “un cert malestar” per no haver rebut encara documentac­ió, com aquelles previsions d’ingressos i l’augment de despeses en cadascuna de les conselleri­es de la Generalita­t.

A l’altre costat, Junts. Al Govern creuen que hi ha poques opcions que s’assoleixi un pacte amb els de Laura Borràs i Jordi Turull –“I encara que hi hagués acord, qui se’n fia ara”, admeten–, raó per la qual esperen que els postconver­gents anunciïn el seu rebuig abans d’avançar definitiva­ment amb els socialiste­s. Pero JxCat també juga amb els temps i busca el contrari: que sigui el Govern que els deixi al marge. Després d’abandonar el Govern, saben que una més, que un no prematur als comptes, podria afavorir electoralm­ent ERC. El problema per als republican­s en tots aquests escacs d’estratègie­s és que mentrestan­t el PSC també juga la seva partida: ja va aconseguir que es reprovés el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i Romero va amenaçar de sotmetre’n a considerac­ió del Parlament algun més. “Una cosa és oferir-se per als pressupost­os i l’altra apuntalar el Govern”, va adduir la portaveu socialista.c

 ?? ??
 ?? Barcela nSteva / JnB ?? Illa, dimecres, saludant un Aragonès descontent després d’aprovarse la reprovació al conseller d’Interior impulsada pel PSC
Barcela nSteva / JnB Illa, dimecres, saludant un Aragonès descontent després d’aprovarse la reprovació al conseller d’Interior impulsada pel PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain