La Vanguardia (Català)

Risc de guerra comercial amb els EUA

-

La Unió europea i els estats Units estan a punt d’iniciar una nova guerra comercial i aquest risc s’ha d’evitar tant sí com no, ja que tindria efectes molt negatius per a totes dues economies. La llei de reducció de la inflació que ha impulsat el president dels estats Units, Joe biden, preveu subvencion­s milionàrie­s, per uns 400.000 milions de dòlars, per impulsar la indústria de l’energia verda al país i reduir les emissions de gasos contaminan­ts. Des de brussel·les el Consell de ministres europeus de Comerç aplaudeix aquest enorme esforç per la transició ecològica del país més contaminan­t del món juntament amb la Xina. No obstant això, mostra una rotunda disconform­itat pel fet que aquestes subvencion­s es limiten només a la compra de productes, materials i cotxes elèctrics fabricats als eUa. aquesta mesura no respecta les regles de l’organitzac­ió mundial del Comerç (omC), ja que va contra la lliure competènci­a dels països que en formen part, i perjudica directamen­t la indústria europea, que estaria en desavantat­ge.

França és el país europeu que ha reaccionat amb més virulència i pressiona per llançar a europa un pla d’estímuls similar, amb preferènci­a per a les empreses europees. Però aquesta cursa de subvencion­s podria ser contraprod­uent igualment per a la lliure competènci­a, perjudicar­ia tots dos països i sobretot frenaria els avenços tecnològic­s en l’àmbit de l’energia verda. Però evitar la guerra comercial depèn principalm­ent de l’actitud dels estats Units, que, de moment, es mostren reticents a modificar aquesta llei.

La posició que defensa espanya, i que rep suport també d’altres països, és avançar en el diàleg entre la Unió europea i els estats Units per anar de bracet en la transició ecològica. en aquest sentit, insta la Comissió europea a buscar una solució pactada al si del grup de treball que totes dues parts van crear fa un temps per abordar els seus litigis. Les bones relacions que el bloc comunitari manté amb l’administra­ció demòcrata del president biden hauria de contribuir a arribar a un acord. Però s’ha de fer amb urgència, atès que la conflictiv­a llei entrarà en vigor l’1 de gener.

a banda de la guerra comercial, el segon gran risc és que les empreses industrial­s europees poguessin optar per deslocalit­zar-se i instal·lar-se als estats Units per beneficiar-se de les millors condicions que ofereix la llei esmentada, així com dels preus més barats de l’energia que hi ha al país. La Ue no s’ho pot permetre de cap manera i aquesta és la raó per la qual França ja vol amenaçar els estats Units amb mesures semblants i denunciar Washington a l’omC. el risc d’una nova guerra comercial, doncs, és damunt la taula si el president biden no ordena modificar la conflictiv­a llei.c

La UE exigeix a Biden que les subvencion­s climàtique­s garanteixi­n la lliure competènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain