La Vanguardia (Català)

Vista a la dreta

- Juan-José López Burniol

S’atribueix als conservado­rs espanyols instrument­alitzar sempre la pàtria i l’ordre al servei de l’oligarquia dominant en cada moment. I també s’acusa els nostres progressis­tes d’apropiar-se dels ideals de llibertat, igualtat i justícia social per excloure la dreta qualifican­t-la de feixista. Aquesta manera de fer recíproca va provocar, els anys trenta, una progressiv­a polaritzac­ió política, que va desembocar en una guerra civil de pobres en la qual ens matarem durant tres anys. S’ha de destacar que, en aquell temps, la desigualta­t social era insuportab­le: 11 milions d’espanyols (de 25 milions) vivien en la pobresa o al llindar. El camí recorregut des d’aleshores és enorme: Espanya és avui un altre pas, però el risc d’exclusió continua vigent.

Segons dades de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió, la desigualta­t ha augmentat a Espanya el 2021: més de 13 milions d’espanyols (el 27,8% de la població) patien carències materials severes o vivien en risc de pobresa; només una de cada tres d’aquestes persones tenia feina; i un 36,2% d’elles destinava més del 40% dels seus ingressos a l’habitatge. Això justifica l’existència dels indignats i l’emergència dels populismes de dretes i d’esquerres, així com l’expansió dels nacionalis­mes radicals.

En aquesta situació, que exigeix l’adopció urgent de polítiques consensuad­es per afrontar-la, decep que la resposta dels nostres dos grans partits no sigui un pacte, sinó una confrontac­ió aguditzada imputable a tots dos: el que està al poder i el que està a l’oposició, encegats ambdós per l’interès partidista més desbocat i excloent. S’atia des del poder l’enfrontame­nt social invocant “la gent”; i s’incompleix la llei des de l’oposició, al bloquejar les renovacion­s pendents. D’aquesta manera, s’erosiona l’Estat com a instrument tècnic i neutre, i es polititzen el Tribunal Constituci­onal i el Consell General del Poder Judicial. Per això, i deixant de banda la seva responsabi­litat, els conservado­rs haurien de ser conscients que: 1) La polaritzac­ió dels partits (i dels mitjans de comunicaci­ó) relega les qüestions econòmique­s i administra­tives a un segon terme, limita el creixement i disminueix els nivells de benestar. 2) Aquesta mateixa polaritzac­ió facilita l’acció de l’esquerra radical, que pretén conformar una democràcia sense una dreta homologabl­e, per titllar l’existent de feixista i hereva del franquisme.

Dit això, Espanya necessita un partit

Tips com estem d’excessos, és l’hora dels moderats, del centre sociològic

conservado­r segur del seu ideari i sense complexos, que respecti la llei i se senti continuado­r de la dreta que juntament amb l’esquerra de llavors (socialiste­s y comunistes) va fer possible la transició. Aquesta dreta hauria de: a) Complir la llei sense excuses, com a fonament de la democràcia que és. b) “Anar a les coses”, és a dir, definir els problemes existents, fixar un ordre de prioritats entre ells, i estudiar-los amb rigor (mitjançant, per exemple, un equip econòmic solvent que elabori un programa que no consisteix­i només a abaixar impostos caigui qui caigui; cosa que suposaria, tot plegat, dotar de sentit el debat polític: millorar la vida dels ciutadans. c) “Oblidar-se de Sánchez”, que significa: no caure en la trampa del debat caïnita practicat fa poc al Senat, i atiat des del Govern central i el PSOE per desacredit­ar Feijóo; recuperar les bones maneres, no caure en excessos ni esbroncade­s, i no respondre en idèntics termes als que continuara­n ofenent, sigui per hàbit, sigui per falta de recursos; i utilitzar, si escau, la ironia i l’humor com a signes d’intel·ligència, que no està proscrita al Congrés. d) Explicar als ciutadans tant com calgui les raons de les decisions adoptades, justifican­t-les amb claredat i sense acudir mai a la desqualifi­cació de l’oponent. e) Deixar clar que els adversaris no són enemics, i que es deixa sempre la porta oberta a l’entesa.

Encara que no ho sembli, tips com estem d’excessos, és l’hora dels moderats. El primer partit que ocupi el centre sociològic, que avui està buit, amb un mínim d’autoritat, és a dir, de credibilit­at, aconseguir­à el poder.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain