La Vanguardia (Català)

Les amazones dels llibres

- Gemma Sardà

Durant la Gran Depressió, a l’estat de Kentucky es va engegar un programa per fer arribar llibres als racons més apartats de la regió dels apalatxes. Un grup de dones valentes van ser les encarregad­es de dur a terme la missió entre el 1936 i el 1943. els camins no eren planers i les distàncies s’havien de recórrer a cavall.

aquesta història s’explica a Bibliotecà­ries a cavall, de Concha Pasamar (a Fin de Cuentos), un àlbum il·lustrat i editat en català, castellà i eusquera. Un àlbum il·lustrat és només per a la canalla? a la llibreria on el vaig comprar l’acabaven de rebre i encara no l’havien col·locat a cap taula o prestatge, per tant no tenia pistes sobre si aniria a parar a la secció infantil o en algun lloc indefinit.

Però és evident que pel fet que sigui il·lustrat no s’ha d’encasellar el públic a qui s’adreça i pot interessar a gent d’edat diversa. a mi em va encuriosir el títol, i la història, que desconeixi­a, m’ha semblat apassionan­t.

a les poblacions principals de Kentucky es van crear uns petits magatzems on es guardaven els llibres que s’haurien de repartir. Una colla de dones que sabien llegir i escriure –era l’única condició per obtenir la feina– llogaven una mula o un cavall, carregaven les alforges de llibres i s’endinsaven per corriols i camins per arribar als nuclis més minúsculs o a les cases aïllades. se les coneixia com les senyores dels llibres. el mal temps no les aturava, ni la neu de l’hivern ni la calorada de l’estiu perquè algú podia sortir al camí a trobar-les i no li podien fallar.

a banda de lliurar llibres, també adobaven els que es feien malbé i llegien en veu alta per a gent que no en sabia. Com que els llibres més demanats eren d’ús pràctic, es van convertir en editores: als llibres malmesos hi afegien pàgines amb receptes, patrons, instruccio­ns per fer un pou o conrear patates, remeis casolans o notícies d’actualitat. eren els scrapbooks o llibres de retalls. D’entre les notícies que les horse women van fer córrer hi havia les referents a la guerra civil espanyola.

i una història sempre en porta una altra. a Catalunya, durant la guerra, es va muntar un servei que duia llibres al front i als soldats hospitalit­zats. més endavant feia aquesta funció un bibliobús, que finalment va servir per portar un grup d’escriptors –rodoreda, obiols, oliver, trabal...– a França, camí de l’exili.c

Les bibliotecà­ries a cavall van recórrer els Apalatxes repartint llibres

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain