La Vanguardia (Català)

“No podíem callar davant els masclistes”

La reacció d’un equip femení de vòlei als insults sexistes d’uns futboliste­s

-

Laia Fabrés, de 20 anys, estudiant d’emergèncie­s sanitàries, jugadora i entrenador­a de vòlei, somriu quan recorda què li han dit els seus pares i el seu germà: “Estem molt orgullosos de tu. Cal lluitar perquè la societat sigui menys masclista i intolerant”. Diumenge el seu equip, el Club Vòlei Esplugues, va jugar contra el Sandor al pavelló municipal de Cornellà de Llobregat. Tot i que van perdre per 3-1, han obtingut un gran triomf. Quan el matx anava 2-1, l’equip juvenil masculí de futbol sala AE Vallirana va arribar a la pista. Ells eren els següents que jugarien. Des del principi van començar a animar el Sandor.

“L’animaven perquè si ens guanyaven el tercer set, com va passar, el partit ja s’acabava i ells podien entrar a escalfar. Si nosaltres haguéssim remuntat fins al 2-2, s’hauria allargat”. Però els jugadors es van escalfar d’una altra manera. De celebrar els encerts locals van passar a aplaudir els errors visitants.

L’entrenador­a va demanar a l’àrbitre, un jove negre, que els obligués a allunyar-se una mica. I llavors es va complicar tot. Els vàndals, perquè així van actuar, es van quedar al perímetre o al túnel dels vestidors, on van proferir insults masclistes i van vexar i van humiliar les jugadores, menors d’entre 14 i 17 anys. Es van rabejar especialme­nt amb una jugadora amb síndrome de Down i es van burlar del seu aspecte de manera incomprens­ible, ja que els que la coneixen saben que és preciosa. “Es burlaven de les seves orelles, i les seves orelles són un dels seus trets més bonics”, diu la seva mare.

Molt molesta, l’entrenador­a visitant es va plantejar retirar el seu equip, però no va voler claudicar davant dels nois. L’heroïna va ser una jugadora molt especial, una que no es rendeix mai i que va cridar: “Som-hi, podem guanyar”. Sí, era ella. Una noia preciosa.

Però una cosa és acabar el partit i una altra oblidar-se de tot.

L’endemà es va celebrar el primer entrenamen­t de l’Esplugues, quart a la lliga. Les jugadores van xerrar amb l’entrenador­a i la directiva, assessorad­es per una psicòloga. Van decidir que “aquests comportame­nts masclistes no es poden normalitza­r, cal denunciar-los. Com a dones no podíem callar”.

L’AE Vallirana ha recordat que “és d’origen femení” i que condemna “el masclisme i qualsevol mena de violència”. L’entitat “investiga els gravíssims fets imputats”. Si es confirmen, actuarà “amb severitat contra els responsabl­es d’una conducta tan repulsiva”.

L’altre club, l’Esplugues, que estudia mesures legals, va demanar permís a les famílies per a un comunicat molt dur i explícit. La nota insisteix que cal defensar “els drets de les persones, de les dones i de la infantesa i l’adolescènc­ia”, i afegeix: “Cal vetllar per la igualtat i la no discrimina­ció per raó de gènere, raça o discapacit­at”.

L’àrbitre era negre i una jugadora sosté que va sentir improperis racistes. Els van proferir presumptam­ent els mateixos que es van burlar d’una jove només perquè té un cromosoma extra: “Si ho pot fer ella, jo també ho faig”. S’equivoquen. Ella té moltes coses que ells no tenen. Empatia, humanitat, esportivit­at, educació, bon humor...

L’àrbitre era un jove negre, que també va rebre improperis racistes, segons una esportista

 ?? I ?? Una de les millors jugadores del club
I Una de les millors jugadores del club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain