La Vanguardia (Català)

L’octubre té les reserves d’aigua subterràni­a més baixes de la dècada

-

Durant el mes d’octubre Espanya ha registrat els nivells més baixos de reserves subterràni­es d’aigua dels últims deu anys; són dades publicades ahir pel Ministeri de Transició Ecològica.

La direcció general de l’Aigua ha difós aquesta informació gràcies a una nova aplicació amb què es podrà saber de manera sistemàtic­a la situació general de les aigües subterràni­es a les conques intercomun­itàries. En total, s’ha fet un mostreig de 50 punts de control (piezòmetre­s) selecciona­ts a les demarcacio­ns hidrogràfi­ques intercomun­itàries.

L’octubre ha estat el mes amb nivells més baixos de tot l’any. Aquests nivells han decrescut des del mes de maig durant tots els mesos d’estiu.

Un 48% dels piezòmetre­s han presentat una tendència descendent a l’octubre respecte als dos mesos anteriors; en canvi, un 6% han mantingut uns nivells estables, i un 26% presenten nivells ascendents. Finalment, el 20% restant no ha ofert cap informació. La iniciativa del ministeri pretén mostrar “una imatge representa­tiva” de la situació i evolució dels nivells als aqüífers.

S’hi presenten mapes, gràfics i xifres significat­ius que s’integraran, alhora, al butlletí hidrològic setmanal, en què s’exposen les darreres actualitza­cions de la reserva hídrica, l’energia emmagatzem­ada als embassamen­ts i els cabals a les estacions d’aforament dels principals rius i pluviometr­ia.

Segons dades de l’informe de l’octubre, un 58% dels piezòmetre­s van presentar “nivells baixos”, un 14%, “nivells normals”, i un 8%, “nivells alts”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain