La Vanguardia (Català)

La plenitud de Carlos Baute

El cantant arriba als 25 anys de carrera en un moment personal dolç i de perdó

- eTaer o!Lnech

Baute és un dels artistes internacio­nals més prolífics. Amb més de 25 anys de carrera, el veneçolà sempre ha estat un intèrpret especial a Espanya, on té família, i país on també ha pogut desplegar una discografi­a plena d’èxits. Amb 48 anys ha tornat a la música amb un nou senzill, Ni la mitad, després d’uns anys de pausa, també a causa de la pandèmia. Llavors, Baute va decidir, després del primer aixecament de fronteres, anar-se’n a viure una temporada a Letònia –on viuen els seus sogres– amb la seva família, la seva dona, Astrid Klisans, i els seus tres fills, el Markuss, la Liene i l’Álisse, que havia nascut pocs mesos abans del confinamen­t.

“Va ser preciós, una experiènci­a espectacul­ar per mi, perquè vivíem al camp i vaig poder veure coses dels meus fills que abans no podia veure, atès que les gires no m’ho permetien. Aquells dies em van provocar una afecció molt gran cap a la família”, reconeix l’intèrpret en una conversa per a La Vanguardia. Baute va continuar component aquells dies, i assegura que té una col·lecció prolífica de cançons que han nascut durant la pandèmia. Amb la seva dona van arribar a un acord: que quan la més petita de la família comencés a portar bolquers s’incorporar­ia a poc a poc a la feina. I és el que ha passat des de fa uns tres mesos.

Durant el confinamen­t, l’artista va interactua­r amb els seus seguidors a través de les xarxes socials i els va donar l’oportunita­t que enviessin històries perquè ell les musiqués. Una el va impactar especialme­nt: “Va ser l’escrit d’un noi que parlava d’una relació que ja s’havia acabat, però que trobava moltíssim a faltar”. I amb aquesta idea va sorgir el senzill amb què Baute ha tornat a la indústria: “Ni la mitad és una cançó de pop melòdic basada en l’experiènci­a d’aquesta carta, i en tinc dues més que també han nascut a partir dels escrits que em va enviar la gent durant aquell temps”.

L’intèrpret veneçolà s’ha guanyat l’etiqueta de cantant romàntic per l’estil d’unes cançons que, la majoria de vegades, naveguen pel terreny sentimenta­l. “T’asseguro que no se m’acaben les idees, l’amor és un tema universal i cada història és completame­nt diferent de les altres, amb experiènci­es que molts de nosaltres potser no hem viscut en primer persona”, explica el cantant.

Baute, ha patit o ha pidolat molt amor al llarg de la vida? Riu. “He patit per amor, per descomptat, especialme­nt quan era jove i parlem dels primers amors. Això sí, soc una persona que sempre ha tingut relacions llargues, com l’actual amb la meva dona, que és la més llarga que he tingut, i ara ja fa 12 anys que estem junts”, revela.

El menú sonor prolífic de cançons que van sortir del confinamen­t podria acabar en un disc l’any que ve, però és una idea que l’intèrpret encara no s’ha plantejat. El que sí que ens avança Baute és una sorpresa de cara al 30 de novembre: “Publicaré la primera nadala de la carrera, no n’havia compost cap mai. Va ser un parany que em van fer des de l’escola dels meus fills, i la veritat és que m’ha encantat, perquè jo soc una d’aquelles persones que viuen les festes de Nadal de manera molt intensa. És més, abans que acabi la carrera vull publicar un disc temàtic de nadales que uneixin diferents cultures llatines, i també l’espanyola”, explica entusiasma­t. El tema es diu Al niño Dios i es podrà escoltar a partir de la setmana que ve.

El que sí que sembla complicat és que amb aquesta cançó Carlos Baute pugui superar l’èxit que va aconseguir amb la cançó Colgando en tus manos, amb l’artista Marta Sánchez, i que, després de 14 anys de la publicació, té gairebé 700 milions de visites a YouTube i moltíssime­s reproducci­ons cada dia a les plataforme­s de streaming. “Va ser màgia el que va passar amb ella; sens dubte, és una cançó que per mi és una benedicció i que em va canviar la vida”, rememora un Baute que se sincera després de recordar que Marta Sánchez no va ser la primera opCarlos

Va ser pare amb 15 anys i fa poc va reconèixer el seu fill: “Era l’únic pes que tenia a la vida”, assegura

El veneçolà anuncia per al 30 de novembre el llançament de la primera nadala de la seva carrera

ció que tenia al cap per a aquesta col·laboració. Laura Pausini, Paulina Rubio i Rosario Flores eren les principals candidates, però finalment la col·laboració va ser per a Sánchez. “Amb ella va sorgir una cosa especial, molt difícil d’aconseguir, i tots dos estem molt agraïts a aquest tema”. Sense polèmiques?, preguntem. “Cap. Ella va fer una entrevista amb Risto Mejide i es van mal interpreta­r les paraules. El problema real, tal com després va sortir, el va tenir amb el seu mànager, i jo fins i tot vaig ser demandat per donar-li suport”, recorda. Deu anys més tard, ella li va demanar que col·laborés en la cançó Te sigo pensando, i malgrat que no va anar malament, no va tenir l’impacte de la primera col·laboració.

Baute també arriba a final d’any en un estat de felicitat que té a veure amb la vida personal. L’artista va ser pare quan només tenia 15 anys, però fins fa poc no va reconèixer el seu fill José Daniel –que actualment té 33 anys– i va acabar amb una polèmica legal que es va durar un temps. “Tenir un fill amb 15 anys va ser una gran responsabi­litat i una gran irresponsa­bilitat. Tots dos vam perdre la virginitat llavors i era l’únic pes que tenia a la vida, el d’haver fet una cosa malament. El meu fill és bondadós, generós, bona persona i gens rancorós pel que va passar. Per mi ha estat una altra benedicció i avui puc dir a tots els pares que no hagin reconegut els seus fills, que els reconeguin. Jo li vaig demanar perdó i ara som molt feliços”. Van fer dos viatges junts a l’estiu –la gent es pensa que són germans– i ara també passarà part de les festes de Nadal amb ells. Un motiu més perquè aquell somriure perenne que té Baute no se li esborri de la cara. c

Llegiu l’entrevista sencera a Carlos Baute al nostre web bit.ly/3GMm2CC

 ?? ?? Baute avança que el 2023 tornarà a pujar als escenaris amb una nova gira que podria anar acompanyad­a d’un disc
Baute avança que el 2023 tornarà a pujar als escenaris amb una nova gira que podria anar acompanyad­a d’un disc
 ?? ??
 ?? Àarc loncia ??
Àarc loncia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain