La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esgarrapen com unes bèsties. Corcant la fusta. 2 Lliguem amb un o més llaços. Bela. 3 El primer de tots també és una fórmula. Cerimonial. Els àcids dels poagrosos. 4 Senyor anglès que porta metalls nobles. Transmetia de generació en generació. En un tres i no res. 5 Substància emprada com a cosmètic de la pell, especialme­nt de la cara, per a embellir-la. Aquesta és semblant a la flor del lliri blanc. 6 S’acosta, baixa. Tingué coneixemen­t que l’anyell havia sobreviscu­t. Empresa de treball temporal.

Molt deficient, sobretot a 1500. 7 Tenim el cel ben agitat. Firma un contracte que li allarga el compromís per una temporada més. Urpa escapçada. 8 El primer de tots. Ressò d’Umberto. Accés pel centre. Lleu, i sense repeticion­s. 9 Estimats. Aïllaré. 10 Faltes de digestió. Ho comença a tolerar. Nitrogen. 11 Caigui rosada. Anirà sense vocalitzar. Sacerdotes­ses de l’oracle d’Apol·lo a Delfos. 12 Pinyol. Robat per manca d’alarma. Sereu sense es.

13 Contracció excessiva i sostinguda de la pupil·la en sentir el “Cantar del Mío Cid”.

Enrolem. 14 Arrasa, aterra, deixa l’alumini sense companyia. Buidi el carregador contra la víctima.

VERTICALS 1 Xisclàveu com un fan de Lula da Silva. Fragància de cafè que mena a la destinació de tots els camins. 2 Rol anaeròbic. Extrema dificultat de respirar. Allevis. 3 Vinya de panarra. Els títols de les novel·les que es presenten a un premi literari amb pseudònim sota plica. Les vocals més respiratòr­ies. 4 Decidís perdre el cap per uns elements botànics. Penetro amb la intel·ligència. 5 Acció de llançar. Cartes que, en teoria, t’endevinen el destí. Petroli americà que agita l’oli. 6 Imitador tossut. Xai. Les lletres àrabs que traginen els cosins. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Nitrogen. Herba biennal també coneguda com al·liària. Enravenada com la Berta. 8 Cremà. Lleures en temps de negocis. Tres a la capçalera de la capçalera de l’Herald Tribune. 9 Xai que no fa les coses malament. Pans de terra cohesionat­s per les arrels de les herbes, que s’aixequen llaurant. Mati. 10 Vigila algú des d’un lloc amagat. Mal d’oïda o micos. 11 Que es presenta sense cap simptomato­logia clara. Fang del carallot. Servei públic. 12 Situat a la pelvis. Pragmàtic, que no fa volar coloms. 13 Núria Llopis Colomer. Heterogeni amb mala premsa. Garbell d’espart o jonc per a porgar el gra a l’era. 14 Posada a la boca amb voluntat experiment­al. Inspiri per veure quina olor fa.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain