La Vanguardia (Català)

Dels meus primers autors

- Jordi Herralde

Estic devastat per la notícia de la mort de Hans Magnus Enzensberg­er, a qui fa poc vaig escriure unes paraules sense obtenir-ne resposta. Va ser el primer autor de la col·lecció Argumentos, quan començava l’editorial.

Des d’aleshores, hem estat publicant pràcticame­nt tota la seva obra, trenta títols amb temes molt diversos, però sempre amb una mirada molt personal i original.

Entre aquests llibres, Migajas políticas, Política y delito, El interrogat­orio de La Habana, Conversaci­ones con Marx y Engels (una obra titànica), Elementos para una teoría de los medios de comunicaci­ón, que en el seu moment va ser imprescind­ible per a qualsevol estudiant de comunicaci­ó, ¡Europa, Europa!, on aplica el seu mètode de reportatge ideològic, consistent que l’autor, un estranger, visités diferents països –entre els quals Espanya– i en donés la seva visió personal, exposat a molts perills.

També destacaria El curt estiu de l’anarquia. La vida i la mort de Buenaventu­ra Durruti, Mausoleo... i més i més. Era també poeta i editor de diverses revistes, començant per Kursbuch, que havia fundat Klaus Wagenbach.

Va ser tot un personatge que va visitar amb freqüència Barcelona (on va impulsar el manifest d’intel·lectuals pel cas Padilla) i Madrid, on va deixar mostres de la seva agudesa i del seu sentit de l’humor, que eren incomparab­les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain