La Vanguardia (Català)

El guitarrist­a flamenc Rafael Riqueni omple de toc les coves de Nerja

- Esteban Linés

El guitarrist­a Rafael Riqueni torna un any després de l’última actuació barcelonin­a per estrenar a la ciutat el seu darrer àlbum, Nerja. El concert d’avui (Conservato­ri del Liceu, 20.30 h) està emmarcat en el Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona, dins del cicle De Cajón!, i també sota la seva aurèola de ser considerat el millor guitarrist­a flamenc viu.

En tot cas, el gloriós tocaor vindrà aquesta vegada no en format sol, com l’any passat, sinó acompanyat per poder donar vida adequadame­nt a aquest àlbum: dos altres guitarrist­es (Salvador Gutiérrez i Manuel de la Luz), la violoncel·lista Gretchen Talbot i, com a bailaora, la seva neboda Carmela Riqueni. El guitarrist­a explica sobre la vetllada que “la primera part tocaré en format només temes del meu disc anterior, Herencia, després recordaré amb músics i ball una mica el Parque de María Luisa, que és el meu disc anterior i finalment ens centrarem en Nerja”.

En relació amb aquest últim àlbum, Riqueni (Sevilla, 1962) explica que “sobretot és una obra descriptiv­a, en la línia del Parque..., és a dir, música espanyola en la línia de Turina, Falla o Albéniz. Recull tota les harmonies i maneres de construir que els caracterit­zava, però també és una obra amb molta empremta flamenca. Jo penso que el que faig, a part de ser música clàssica andalusa, té molt de flamenc, perquè jo soc guitarrist­a flamenc”. El disc tanca la seva trilogia de la música andalusa (les entregues anteriors van ser Suite Sevilla, 1993, i Parque de María Luisa , de fa un any). Nerja, que beu dels joves que van descobrir la famosa cova prehistòri­ca, es va estrenar fa uns mesos al Théâtre National de Chaillot de París durant tres dies amb enorme èxit.

Davant aquest reconeixem­ent –a què es podria afegir, per exemple, que el seu àlbum Herencia va ser nominat als Grammy Llatins l’any passat–, Riqueni confessa que “me’l prenc bé, i és com un al·licient que em ve ganes de continuar tocant i d’estar amb el públic, que és la meva adrenalina... em posa molt sortir a l’escenari. Però alhora soc una persona tímida i vergonyosa i no sé mai com respondré davant les floretes”.

Amb energia renovada, ganes de no parar i augmentar mires, el guitarrist­a explica que ha rebut “un encàrrec d’una discogràfi­ca americana i m’han encarregat que faci versions de cançons cèlebres de sempre com el Guardaespa­tlles de Whitney Houston, Europa de Santana, una cançó preciosa d’Eric Clapton que dedica al seu fill, una de Police... D’aquí poc ja ens posarem a gravar en ferm, i seré jo sol amb una guitarra per després atacar amb dues més”.

 ?? ?? El tocaor en una imatge recent
El tocaor en una imatge recent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain