La Vanguardia (Català)

Vidal critica “la violència de la burocràcia contra la cultura”

La directora general de Focus defensa la Barcelona metropolit­ana

- Francesc Bombí-Vilaseca

La directora general del grup Focus i presidenta d’Adetca, Isabel Vidal, va defensar ahir el paper de la cultura per impulsar la Barcelona metropolit­ana en una conferènci­a dins del cicle Fer metròpoli, organitzat per Foment del Treball.

En el seu discurs sobre “el paper de l’empresa cultural en el desenvolup­ament de Barcelona en la metròpoli”, Vidal va assegurar que la cultura és primordial per crear una identitat metropolit­ana: “No hi ha cap definició del concepte de metròpoli, ni històrica ni actual, que no inclogui la cultura com a element consubstan­cial”.

A partir d’aquí, la presidenta de la patronal teatral catalana va recordar que Barcelona és “una ciutat referent literària, musical, audiovisua­l, museística i teatral, però no sempre sabem explicarno­s”, i va assenyalar la paradoxa entre la bona perspectiv­a amb què internacio­nalment es veu la ciutat amb la visió interna, que sovint té la percepció de decadència. Vidal creu que això té a veure amb “l’expectativ­a sobre el potencial desaprofit­at”.

Vidal va parlar de la responsabi­litat de les empreses culturals estratègiq­ues, també en la reflexió, i va posar l’exemple no només de Foment del Treball, sinó també de Barcelona Global o el Cercle de Cultura, que “reflexione­n sobre el concepte metropolit­à amb l’objectiu de ser influents en les polítiques que afecten la definició del model de ciutat que volem”.

L’administra­ció, va assegurar, “té una obligació”, apropar la cultura als ciutadans, i donar suport “sense cap excusa a qualsevol acció cultural privada que ho permeti”, i fer-ho sense estigmatit­zar “principis bàsics i legítims com els marges i els beneficis”. A més, va apel·lar a “una revisió en profundita­t en els models de governança de l’administra­ció per lluitar des de dins contra la violència de la burocràcia sobre els brots verds culturals”.

Després de la conferènci­a, que va presentar el president executiu del grup Agbar, Ángel Simón, Vidal va mantenir una conversa amb la periodista Glòria Marín durant la qual va ampliar algunes de les qüestions tractades, com el lideratge de Barcelona en el “renaixemen­t de l’autoria catalana en teatre musical” o la necessitat de la llei de mecenatge cultural. I si abans havia parlat de l’Hospitalet i Sant Adrià per mostrar el salt en consciènci­a metropolit­ana de l’una i la necessitat d’equipament­s a l’altra, també va posar Viladecans (teatre de carrer) i Badalona (màgia) com a exemples metropolit­ans d’impuls cultural. I, esclar, calen tant equipament­s com produccion­s per fer-n’hi.

La conferènci­a ha assenyalat la paradoxa entre la bona visió internacio­nal de Barcelona i la interna

 ?? Foment ?? La directora general del grup Focus, Isabel Vidal, i la periodista Glòria Marín
Foment La directora general del grup Focus, Isabel Vidal, i la periodista Glòria Marín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain