La Vanguardia (Català)

Brussel·les vol reduir l’hegemonia de Londres al mercat de derivats

- IñAki de lAs herAs

La Comissió Europea està preparant un pla que reduirà l’hegemonia financera de Londres retirant-li una porció important de les operacions amb derivats financers. Aquesta iniciativa es coneix poc després que la Borsa de París hagi superat en capitalitz­ació la de Londres.

El canvi afecta els derivats, consistent­s en contractes per a la compra a futur d’accions d’una empresa, matèries primeres o altres productes. Estan a l’ordre del dia, fins al punt que al cap de l’any es venen o compren derivats a través de Londres per 115 bilions d’euros.

“Vam fer costat a Londres quan el Regne Unit era a la UE, però ara que és fora ens hem adonat que els derivats no estan a les nostres mans”, va assegurar ahir la comissària europea de Serveis Financers, Mairead McGuinness, en un esmorzar informatiu a Madrid, on va confirmar una informació avançada per Financial Times i va oferir detalls addicional­s.

La Comissió exigirà que els operadors de derivats utilitzin comptes procedents de les cambres de compensaci­ó d’algun país de la UE, cosa que no arrabassar­à a Londres el control d’aquesta activitat, però sí que li traurà una bona porció. Els bancs considerat­s sistèmics pels reguladors europeus hauran de tenir una quantitat mínima del negoci de derivats vinculat a aquestes cambres de compensaci­ó.

La intenció de la Comissió Europea, va indicar McGuiness, és iniciar ara el procés perquè el canvi es materialit­zi l’estiu del 2025. “Som molt cautelosos, no volem que sigui dramàtic ni es faci sobtadamen­t”, va afirmar. “No es tracta que Londres sigui menys, sinó de fer Europa més forta”, va afegir.

La intenció de Brussel·les és presentar els detalls de la mesura el mes que ve per activar el mecanisme d’aprovació a partir d’aquell moment.

Per a Londres el cop pot ser rellevant en negocis molt financers, com els dels derivats associats amb els tipus d’interès, dels quals la City gestiona més de la meitat dels subscrits a tot el món.

La Comissió Europea argumenta que tenir la major part d’aquests derivats referencia­ts a l’euro en un país aliè a la Unió Europea és una vulnerabil­itat estratègic­a que s’ha de resoldre. McGuiness va insistir en l’objectiu d’aportar solidesa al sistema financer i avançar en la unió bancària.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain