La Vanguardia (Català)

De la UPC a l’espai

Open Cosmos preveu facturar 10 milions amb la construcci­ó de satèl·lits i nanosatèl·lits per a empreses i institucio­ns públiques

- Blanca Gispert AinaeMrti

De les aules de la UPC n’han sorgit molts emprenedor­s de l’ecosistema digital de Barcelona. Elisenda Bou-Balust, de Vilynx; Enric Asunción i Eduard Castañeda, de Wallbox, o Jordi Romero i Bernat Farrero, de Factorial, són alguns dels exemples més coneguts.

Aquest any també està despuntant la trajectòri­a dels enginyers aeronàutic­s Rafel Jordà, Aleix Megías i Jordi Barrera, impulsors de la startup Open Cosmos. La companyia es dedica al disseny, fabricació i mantenimen­t de satèl·lits espacials i, entre els seus projectes, destaquen Menut i Enxaneta, finançats per la Generalita­t.

“Vam començar l’any 2015 amb la idea de liderar la transforma­ció de la indústria cap als satèl·lits petits i lleugers, en contrast dels grossos i pesants que existien històricam­ent. Els nostres satèl·lits tenen la mida d’un microones i es despleguen una vegada se situen en òrbita. A la indústria, suposen un pas cap endavant perquè també són menys costosos. Ara estan a l’abast de les empreses i no només dels governs”, explica el conseller delegat Rafel Jordà, que va abandonar la feina a Airbus per llançar el negoci.

La startup va ubicar la matriu al Regne Unit per qüestions comercials. “Allà van sorgir els primers projectes i vam poder atreure inversors. En els inicis, vam captar 7 milions de dòlars de BGF Ventures, Local Globe i Entreprene­ur First, entre altres inversors”, recorda l’emprenedor mallorquí, que conserva la majoria del capital juntament amb els altres directius.

De tota manera, la firma manté el vincle amb Barcelona des dels inicis. “Paral·lelament, vam obrir un centre a la ciutat que avui dona feina a 15 persones de les 65 que tenim en total. Ens hem aliat amb la firma local GPA Innova i invertirem 10 milions els pròxims tres anys. Duplicarem la plantilla a la ciutat per augmentar la nostra capacitat productiva”.

La companyia treballa per a institucio­ns com la Generalita­t o l’Agència Espacial Europea i també companyies del sector de les telecomuni­cacions, l’energia, les infraestru­ctures o l’agricultur­a. “Els nostres satèl·lits permeten agafar imatges, treballar com a GPS, gestionar camps magnètics... I també tenim divisions dedicades a l’anàlisi de dades i a la coordinaci­ó de satèl·lits de diferents empreses”, explica el fundador.

Les xifres del negoci estan creixent. Jordà assegura que aquest any Open Cosmos ha aconseguit contractes valorats en 35 milions, davant els 14 milions de l’any anterior. Com que els pagaments es fan en diferit, la facturació neta se situarà en 10 milions aquest any, davant els 4 milions del 2021. c

La companyia també desenvolup­a tecnologia que recopila i analitza les dades generades en òrbita

 ?? JoaN Ma eu Parra / S oo N ?? Rafel Jordà, conseller delegat de la companyia, a les instal·lacions de Barcelona
JoaN Ma eu Parra / S oo N Rafel Jordà, conseller delegat de la companyia, a les instal·lacions de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain