La Vanguardia (Català)

Mèxic nega el permís de trànsit a mil migrants que esperen a la frontera sud

-

Les autoritats mexicanes han negat el permís de trànsit a prop de mil migrants d’uns deu països que estan encallats a Tapachula, a la frontera amb Guatemala. Aquest divendres, els migrants es van reunir als afores del mòdul d’atenció provisiona­l ubicat al parc ecològic, al sud de Tapachula, a la recerca dels formats migratoris múltiples que està atorgant el Govern de Mèxic.

Tot i això, les autoritats mexicanes no expediran documents perquè transitin per Mèxic de manera legal, sinó que busquen que la migració es quedi a l’estat de Chiapas, a la frontera amb Guatemala.

La Fórmula Migratòria Múltiple (FMM) que atorga el Govern de Mèxic té una vigència de 30 dies i és exclusiva per a Chiapas, cosa que els impedeix de continuar a la frontera nord. “No és un document per avançar, sinó per estar a l’entitat, i podrien transitar pels municipis veïns com Palenque, San Cristóbal o Comitán”, va comentar un agent de l’Institut Nacional de Migració (INM) a una dels grups de persones.

Les autoritats federals mexicanes van exposar que únicament són candidats a obtenir les FMM les persones de Veneçuela, Àfrica, Haití i Nicaragua. Els migrants que no han passat els filtres de les autoritats mexicanes van lamentar que el mòdul que l’INM va instal·lar de manera provisiona­l no els havia ajudat gens.

L’hondureny Donaldo Arteaga va afirmar que l’únic que busquen és l’expedició d’una targeta per poder continuar perquè els diners són escassos i no hi ha llocs de treball a la frontera sud.

El que passa a Tapachula reflecteix que la regió viu un flux migratori rècord cap als Estats Units. L’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, en anglès) va aturar més de 2,76 milions d’indocument­ats l’any fiscal del 2022, un nombre inèdit. El Govern de Mèxic també ha rebut crítiques pel desplegame­nt de gairebé 30.000 elements de les Forces Armades per a tasques migratòrie­s a les fronteres nord i sud.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain