La Vanguardia (Català)

L’exèrcit frena un presumpte intent colpista a São Tomé i Príncipe

-

Les Forces Armades de São Tomé i Príncipe van frenar ahir a la matinada un suposat intent colpista, després que quatre homes armats assaltessi­n ahir a la nit el quarter general de l’exèrcit a São Tomé, la capital. El país illenc està situat a 300 quilòmePrí­ncipe tres de la costa del golf de Guinea. “Tenim un grup de quatre subjectes que va entrar a la caserna mentre un altre grup, del qual desconeixe­m la xifra d’integrants, era fora”, va assenyalar el primer ministre del país, Patrice Trovoada. Diversos mitjans locals van situar l’intent d’assalt a la mitjanit i la neutralitz­ació dels individus sis hores després, ja ahir al matí.

“Tot indica que l’entrada d’aquest grup de quatre elements va ser per buscar més armes, mentre l’altre grup els esperava en furgonetes (...) fora de la caserna”, va afegir el cap de Govern d’aquesta petita nació insular. L’assalt va desencaden­ar un tiroteig entre les Forces Armades de São Tomé i i els atacants, que no va causar cap mort però sí que va deixar un militar ferit la vida del qual no corre perill, va confirmar Trovoada, per a qui “la situació a la caserna està sota control”.

Després de la detenció dels quatre homes armats i a partir de les seves declaracio­ns, van ser arrestats Delfim Neves, expresiden­t de l’Assemblea Nacional del país i excandidat presidenci­al en els comicis del 2021, i l’exmilitar Arlécio Costa, que va participar en el cop d’Estat del 2003 –revertit gràcies a la mediació internacio­nal– i va ser condemnat posteriorm­ent, el 2009. “L’Estat Major va informar que van aturar algunes persones a partir de les declaracio­ns del primer grup que va ser detingut i neutralitz­at”, incloent-hi Neves i Costa, va assenyalar el primer ministre.

Macky Sall, cap d’Estat del Senegal i president de torn de la Unió Africana (UA), va condemnar ahir l’intent de cop d’Estat de manera “enèrgica”. “La Unió Africana rebutja categòrica­ment qualsevol presa de poder per la força”, va afegir.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain