La Vanguardia (Català)

Feijóo eleva el to contra Sánchez pel pacte amb Bildu

“Han aconseguit més que en tots els anys de violència”

- Carmen del Riego

“Entre Sánchez i Espanya, Espanya”. És la disjuntiva que ahir va plantejar el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i que va fer aixecar els seguidors populars en un acte més de la campanya “En defensa d’un gran país”, a Madrid, juntament amb la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso. El líder del PP ha criticat moltes vegades els acords entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el grup de Bildu al Congrés, però el pacte perquè a canvi del seu vot a favor en la negociació dels Pressupost­os de l’Estat es transferei­xi a Navarra la competènci­a de Trànsit –que implica que la Guàrdia Civil abandonarà aquestes funcions a la regió– és, pels populars, la gota que fa vessar el vas de l’oprobi. “Bildu-Batasuna ha aconseguit més amb Sánchez que en tots els anys de violència”, va dir Feijóo.

El líder del PP va subratllar que no és un acord aïllat, perquè, segons va dir, Sánchez “ha pactat amb Bildu pressupost­os per presos” o “la llei de la nostra memòria democràtic­a”, i ha pactat amb

ERC “una taula de diàleg en què es posa al mateix nivell Espanya i una part d’Espanya”. I va advertir que així continuarà fins al 2028 si torna a ser president.

Són molts els retrets que Feijóo va desgranar contra el Govern central i que centren la campanya del PP. La sedició és la qüestió principal, però també les conseqüènc­ies de la llei del només sí és sí, i la negativa de l’Executiu a reformar-la. Davant d’això, va avisar el líder del PP, no es quedaran callats, per molt que el Govern, va dir, intenti igualar els populars amb Vox, després dels insults de la diputada del partit d’Abascal a la ministra Irene Montero. “No insultar no significa agenollarn­os ni callar, i quan es té la raó, no cal insultar ningú, ni tan sols els que ens insulten”, va dir Feijóo.

Unes paraules que també van semblar una resposta a les acusacions de Vox.

El PP vol separar-se del partit de Santiago Abascal, per exemple, ignorant la manifestac­ió convocada per avui a Madrid contra la sedició. “El meu objectiu no és omplir els carrers, sinó les urnes”, va dir Feijóo, un argument que no va acontentar tothom. Des de les grades del Poliesport­iu Magariños de Madrid es va sentir cridar: “Cal omplir els carrers també”, però ningú no el va continuar, i Feijóo va obviar el comentari.

Per arengar els simpatitza­nts, el líder del PP va recórrer a plantejar disjuntive­s en què tots triaven el mateix: “Entre Podem i la dignitat”, la “dignitat”, corejaven. “Entre ERC i la Constituci­ó, la Constituci­ó; entre Bildu i la Guàrdia Civil, la Guàrdia Civil; entre aquest PSOE i l’interès general, l’interès general, i entre Sánchez i Espanya, Espanya”.

Uns plantejame­nts contundent­s, que Isabel Díaz Ayuso no va eclipsar, potser pels seus problemes de veu, que li van impedir posar al discurs el seu ímpetu habitual, tot i que això no va evitar que carregués contra Sánchez, a qui va situar com el principal problema “perquè vol vendre Espanya”, i perquè ha convertit Madrid “en l’element a batre, per posar fi a Espanya”.

Segons Ayuso, el president del Govern també vol “eliminar el Rei, la Monarquia, la Guàrdia Civil, l’idioma espanyol, la Constituci­ó, els catòlics i la unió de la societat”. La líder del PP de Madrid va dir que se sent atacada pel Govern, i en particular, pel president, perquè “som el fre del projecte totalitari de Sánchez”, que va advertir que “dir la veritat no és ser extremista”. Per això li reclama que “si vol canviar Espanya, que es presenti a les eleccions amb aquest programa electoral, i que no assenyali els altres com a reaccionar­is i radicals”.

Si en una cosa es van esforçar ahir Feijóo, Ayuso i l’alcalde José Luis Martínez Almeida, que també va intervenir en l’acte, és que la campanya per a les eleccions municipals i autonòmiqu­es del 28 de maig ha començat i ja no es veuran picabarall­es entre ells, ni discrepànc­ies, ni intents de sobresorti­r uns sobre els altres. Ara l’objectiu és comú, i no s’acaba al maig, sinó a les eleccions generals.c

El líder del PP i Ayuso exhibeixen complicita­t amb l’objectiu de guanyar Sánchez a les generals del 2023

 ?? K C K pa ?? Feijóo, Ayuso i Almeida demostrant ahir que van signar una treva pensant en les eleccions
K C K pa Feijóo, Ayuso i Almeida demostrant ahir que van signar una treva pensant en les eleccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain