La Vanguardia (Català)

Ciutadans farà primàries per elegir els líders de la seva nova estructura bicèfala

- Julio Hurtado

Les desavinenc­es en el grup parlamenta­ri de Ciutadans, sotmès a una dolorosa prova d’esforç per les conseqüènc­ies del seu suport a la polèmica llei del només sí és sí, es van traslladar al debat de l’executiva de divendres, en què la cúpula taronja havia de decidir el model de partit que sortirà de l’agònica assemblea de gener.

Després de dies de filtracion­s interessad­es i moviments precongres­suals en la foscor, Inés Arrimadas va arribar a la cita amb els ànims encesos: alguns dirigents temien que la bicefàlia plantejada per l’equip de refundació, amb una direcció orgànica i una altra de política, amagués la intenció de la presidenta de continuar portant el timó sense passar per primàries.

Però després d’hores intenses de debat es va imposar el consens. Ciutadans tindrà, efectivame­nt, una estructura dual, però tant el futur secretari general, que posarà fi al cesarisme presidenci­al instaurat per Albert Rivera, com el portaveu, que és el nom que rebrà el nou líder polític, hauran de rebre l’aval conjunt de la militància.

Malgrat els ressentime­nts inicials, Arrimadas va anunciar que ella no volia renunciar a la ratificaci­ó en urna dels afiliats, per la qual cosa, al marge que qualli el triumvirat amb l’eurodiputa­t Jordi Cañas al capdavant –avançat per La Vanguardia–, es va acordar que les candidatur­es es configurar­an com a tiquet electoral, amb un aspirant a la direcció orgànica i un altre a la política.

En la línia del PNB –però també del Fianna Fáil irlandès, diuen a Ciutadans–, el nou secretari general no podrà presentar-se a les eleccions mentre exerceixi el càrrec i fins al cap d’un any de deixar-lo.

Superat el tràngol de la ponència estatutàri­a, tot i que falta veure com s’articulen les dues potes de la nova carcassa organitzat­iva, la direcció confia a recuperar la calma interna, sobretot després d’un procés de refundació “constructi­u” que no es pot fer malbé per “lluites d’egos”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain