La Vanguardia (Català)

L’epíleg del procés

- Màrius Carol

La gran paradoxa de la història del procés és que el polític que no volia declarar la independèn­cia i que estava disposat a convocar eleccions és qui té més difícil resoldre favorablem­ent el seu destí. Carles Puigdemont ha decidit jugar-se a una sola carta poder tornar: que li doni la raó la justícia europea. Aquesta setmana, el Tribunal general de la ue ha celebrat dues vistes orals sobre la retirada de la immunitat a l’expresiden­t (i a altres eurodiputa­ts catalans), que també pot suposar que suspengui aquest blindatge de què disposa, amb la qual cosa estaria més a prop la seva extradició.

Puigdemont està en contra de la derogació del delicte de sedició malgrat que el podria beneficiar. JxCat està duent a terme una campanya per desacredit­ar aquesta reforma del Codi Penal, argumentan­t

Puigdemont es juga tornar a una sola carta: que li doni la raó la justícia europea

que criminalit­za la protesta. el secretari general de la formació independen­tista, Jordi Turull, ha confirmat que registrarà una esmena a la totalitat a aquest canvi legal, que també és una manera d’arraconar erC després d’apuntar-se el mèrit de la supressió del delicte.

no és fàcil entendre les derives de JxCat els últims temps, després de perdre l’hegemonia en l’univers sobiranist­a. De tota manera, Turull va afegir que està treballant en el retorn en llibertat de l’expresiden­t de la generalita­t, sense que hagi d’ingressar a la presó. De fet, a Waterloo pensen que si el Tribunal general de la ue dona la raó a Puigdemont, ell estaria disposat a assumir el risc que significa tornar, perquè argumenta que la immunitat no pot ser només per a 26 dels 27 països de la ue. Seria un envit a les tesis del Suprem i del mateix magistrat Pablo Llarena, que creu que se’n podria ordenar la detenció igualment si entrés a espanya.

Puigdemont vol guanyar l’estirai-arronsa a l’estat espanyol i aparèixer com un heroi davant l’independen­tisme. La resolució del tribunal es produirà en ple debat sobre l’eliminació de la sedició, que podria facilitar la seva situació, la qual cosa no l’eximiria si més no d’haver de presentar-se a la justícia. L’epíleg del procés encara pot oferir sorpreses. És la cançó de l’enfadós.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain