La Vanguardia (Català)

Amiga, adona-te’n

- Llucia Ramis

És guapa, culta, intel·ligent, té èxit a la feina i tenia sentit de l’humor abans de conèixer-lo. va sortir amb uns quants nois fantàstics, però no recorda cap complicita­t com la que té amb ell. estan fets l’un per l’altre, són ànimes bessones. no ho reconeixer­ia mai en aquests termes, no és tan cursi. Tampoc reconeix altres coses; cap a fora perquè no vol que la jutgin; cap a dins, perquè seria insuportab­le.

Per això intenta entendre’l. vol esbrinar per què li ha fet mal. massa pressió, pensa, una mala combinació de fràgil ego masculí i baixa autoestima. D’alguna manera el justifica mentre es dona un temps per prendre la decisió correcta. Ara tot està massa distorsion­at, les emocions fetes un embolic. no en parla amb ningú, sap que li dirien: amiga, adona-te’n. i és clar que se n’adona. no va trigar ni mig any a veure les red flags, i ja no pot deixar de veureles. Però no surt corrent malgrat que saltin les alarmes i la cosa hagi sobrepassa­t l’avís. La situació és complexa. no parla amb ningú perquè ho simplifica­rien.

També hi ha l’orgull. ella, tan brillant i tan capaç, donant-li una altra oportunita­t tot i que no acabi de refiar-se’n. Que vulgar. Hauria de ser independen­t, autosufici­ent. no hauria de necessitar ningú. Hauria de poder estar sola. Però ara se li fa molt costa per amunt. És un moment difícil i mai no havia sentit res de tan fort, té por de perdre’l. Creixen les insegureta­ts. vol agradar-li i alhora no vol deixar de ser com és, encara que li sembla que a ell hi ha cada cop més coses que no el convencen. Se sent beneita. Aviat es veurà poc atractiva, derrotada. esdevindrà recelosa i controlado­ra. Començarà a menysprear-se com ell la menysprea per enveja, per ràbia, per masclisme o tant se val.

en el fons és conscient que ell no s’esforçarà per posar-se al seu lloc. Però s’enganya a si mateixa i aguanta, continua suportant-lo. Potser canvia, pensa. Potser en algun moment farà un clic. S’obsessiona. no és que la maltracti, exactament. Segur? Si una amiga li explicàs el mateix que li passa a ella, què li diria? És evident. Per això no ho explica. Divendres va ser el dia de l’eliminació de la violència contra les Dones, i una quarta part de nosaltres hi hem estat. Absolutame­nt totes hem tengut aquella amiga a qui ens agradaria treure d’allà.c

Ella aviat esdevindrà recelosa i començarà a menysprear-se com ell la menysprea

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain