La Vanguardia (Català)

L’estrany suïcidi del ‘criptoesta­fador’ més gran

Javier Biosca, investigat per una estafa piramidal que va afectar grups mafiosos, se sentia amenaçat des que va sortir de la presó

- D. MARCHENA

El cas de Javier Biosca, de 50 anys, protagonis­ta d’un suïcidi que investiga la Policia i cervell d’una presumpta estafa de 815 milions d’euros que investiga l’Audiència Nacional, és un dramàtic castell en l’aire. El professor Estapé deia que “els milionaris són els taurons, i després hi ha les sardines, que creuen que poden solcar l’oceà financer amb la mateixa seguretat”.

Biosca va néixer fa 50 anys a Barcelona, on va residir fins que a començamen­ts del 2001 es va traslladar a Torrijos, una localitat de Toledo, on va treballar en una ferreteria i la seva dona, Paloma Gallardo, en una perruqueri­a. Ambiciós i apassionat de les tecnologie­s, va veure en les criptomone­des una fórmula infal·lible per enriquir-se i va començar un petit negoci que va créixer com l’escuma.

La possibilit­at de fer-se ric amb aquestes inversions és el reclam de moltes persones. I més fa anys, quan el negoci era incipient i encara no havien començat a aflorar les alarmes. El mecanisme és tan simple com l’estafa del tocomotxo: els nous inversors que arriben paguen els interessos dels que hi van confiar abans que ells fins que la base de la piràmide s’enfonsa.

Els interessos que prometia Javier Biosca i la seva empresa familiar, Algorithms Group, que va fundar el 2019 amb la seva dona i el seu fill, eren de vertigen. I els primers pagaments, regulars. Els diners arribaven sense parar. Profession­als liberals, petits i grans estalviado­rs li confiaven els estalvis perquè obrés el miracle dels pans i els peixos amb monedes virtuals com bitcoin, ethereum i litecoin.

El problema, segons sospita la policia, és que entre els que també van confiar en aquest dependent reconverti­t en mag de les finances hi havia organitzac­ions mafioses assentades a la Costa del Sol, on la família Biosca es va traslladar per viure a tot luxe quan l’empresa era dalt de tot. Algorithms Group va arribar a tenir una cartera de més de 3.000 clients abans que el globus de les criptomone­des es punxés.

Els interessos van començar sent d’un 20% i després es van reduir a la meitat. Més tard, literalmen­t, es van esfumar i van deixar impagament­s per valor de més de 815 milions d’euros. L’empresa va poder operar fins al novembre del 2020, tot i que no va ser reconeguda mai per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l’organisme oficial encarregat de supervisar l’activitat del sector a Espanya.

Una recent enquesta calcula que encara avui un 40% dels inversors creuen que les criptomone­des estan regulades per la llei, un fet absolutame­nt fals. Un 29% també creuen que “tenen els mateixos riscos que qualsevol inversió”. No costa imaginar que la confiança dels clients de Javier Biosca era més gran quan encara no hi havia normes bàsiques, com que la publicitat de les empreses no fos enganyosa i alertés dels riscos potencials.

El 28 d’octubre aquest fals broker va quedar en llibertat sota fiança i va explicar a tots els que ho van voler sentir que se sentia amenaçat per antics clients que no va anomenar. El 22 de novembre va saltar al buit des d’un hotel i es va suïcidar, segons la versió oficial. Els estalviado­rs que van confiar en ell demanen que s’investigui la seva mort i creuen que potser un tauró es va menjar la sardina.

Antic ferreter, va fundar una empresa que va atreure milers d’inversors, alguns poc recomanabl­es

 ?? Redaec óua / E. Cdbezds ?? Un dels trasllats al jutjat de Javier Biosca
Redaec óua / E. Cdbezds Un dels trasllats al jutjat de Javier Biosca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain