La Vanguardia (Català)

Els narcos es reinventen

Els grups criminals estan en una constant metamorfos­i per expandir el negoci a l’esquena de la policia

-

El bon clima, l’enclavamen­t geogràfic i les extenses colònies d’europeus residents converteix­en Espanya en el caldo de cultiu perfecte per a les organitzac­ions criminals dedicades al narcotràfi­c, que es troben en plena metamorfos­i per expandir el negoci a l’esquena de la Policia. El país ja no és només un dels principals ports d’entrada de drogues com la cocaïna o l’haixix, sinó que s’ha convertit en la joia de la corona de la producció de marihuana –per la seva gran qualitat–. “A Europa es tornen bojos per la marihuana”, assegura un investigad­or, testimoni de com els narcos estan canviant per ampliar el seu negoci.

Les dades ho avalen. En una dècada s’ha multiplica­t a més d’un 1.000% la producció. Espanya és única per això. Té bon clima i pròspera terra que permeten conrear marihuana en grans quantitats, a bon preu i d’excel·lent qualitat. Un negoci rodó.

O gairebé. I això les organitzac­ions criminals ho saben. Bandes a les quals els agrada ser al país, establint-se a la Costa del Sol, al Llevant o a la Costa Brava. Passen desaperceb­uts entre tanta colònia d’europeus que inverteixe­n a les nostres costes.

El mapa de la droga a Espanya canvia i així queda reflectit a les dades policials i judicials de què es disposa. De ser el receptor de la cocaïna de Sud-amèrica o de l’haixix del Marroc per després regar la resta d’Europa, Espanya s’està convertint en el gran productor de marihuana. “No hi ha cap altre país a Europa que produeixi així. La d’Espanya és la millor”, explica un investigad­or en la lluita contra el narcotràfi­c.

Aquesta realitat va donar lloc a l’aprovació pel Ministeri de l’Interior, al desembre del 2021, d’un pla nacional d’actuació contra la criminalit­at associada a la producció i tràfic de marihuana. Així, segons la memòria del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco), l’any passat es van confiscar a Espanya 130 tones de marihuana, un 117% més que al 2020.

I Catalunya –amb Andalusia– és al capdavant del negoci. Els agents en van aprehendre 17 tones l’any passat, un 135% més que l’exercici anterior. La marihuana es conrea per uns 1.500 euros el quilo i es ven per 9.000 euros. El cultiu és ràpid i senzill. Es planta, es recull i des de Catalunya es fica en camions, en paqueteria postal, en furgonetes o en cotxes que tenen forats secrets per amagar-la. És pràcticame­nt indetectab­le per la proximitat de la frontera. “Això està trencant tota l’estratègia policial”, reconeix un alt cap de la Policia.

La inversió inicial per a les organitzac­ions que s’inicien en el narcotràfi­c és molt menor que començar amb la cocaïna. Portar un vaixell de pols blanca des de Sudamèrica requereix molt de finançamen­t. I més risc. En canvi, la marihuana és més senzilla i obre les portes a aquestes organitzac­ions, principalm­ent d’albanesos, per fer el salt a la caça major. Els investigad­ors han detectat que la marihuana és només el trampolí.

Espanya ha passat de ser un dels principals ports d’entrada a ser el gran productor europeu de marihuana

A Catalunya els agents van confiscar 17 tones de marihuana el 2021, un 135% més que el 2020

A Catalunya, la seva producció, consum i exportació es troben descontrol­ades. Els Mossos d’Esquadra es veuen sobrepassa­ts. Figura al pla nacional d’Interior lluitar per frenar aquesta expansió, però aquesta comunitat és només un dels problemes. El Llevant, la Costa del Sol, la zona de Gibraltar o Galícia continuen sent punts calents del narcotràfi­c

El tràfic d’haixix des del Marroc continua estenent-se per la Costa del Sol a ple rendiment

Galícia sembla un “centre logístic” de distribuci­ó d’heroïna que ve d’Holanda, segons la Fiscalia

i cada vegada son més perillosos.

Fa anys, quan la droga a Espanya era pràcticame­nt sinònim de cocaïna i heroïna, el principal perjudici era per a la salut pública. Però ara va més enllà. Aquesta mutació del narcotràfi­c a Espanya està deixant imatges pròpies de països com Colòmbia. Venjances, guerres entre organitzac­ions, segrestos, assassinat­s, armes d’assalt. Encara ressona el dia en què l’anomenat Maradona de la droga a Marbella va sortir de la primera comunió del seu fill, però no va arribar mai al banquet que li havia preparat. A ple carrer, un sicari el va cosir a trets per un deute pendent.

Això està passant a Espanya i tant des d’Interior com des de la Fiscalia mostren una gran preocupaci­ó per la deriva que l’assumpte està adquirint. A la ment dels investigad­ors és cada vegada més present Holanda, que va camí de convertir-se en un narcoestat. La Fiscalia General de l’Estat, a la seva memòria anual més recent, afirma que aquest fenomen “implantat a tot el territori nacional” genera, a més dels problemes de salut pública, altres “d’autèntica insegureta­t ciutadana”.

I per què aquesta deriva? Es tracta d’una lluita de poder entre organitzac­ions criminals. Mentre el pastís està clarament repartit no hi ha problemes. L’enfrontame­nt ve quan algunes bandes lluiten pel mateix tros. Al sud d’Espanya conflueixe­n diversos negocis molt temptadors que les màfies volen capitalitz­ar.

L’haixix del Marroc segueix a ple rendiment. Segons la mateixa memòria del CITCO, l’any passat es van confiscar 676 tones d’aquesta droga, cosa que suposa un 40% més que al 2020. Passa el mateix amb la cocaïna de procedènci­a sud-americana –sobretot arriba des del Brasil i l’Equador davant la pressió tan forta exercida a Colòmbia–. Algesires és el principal port d’entrada i tothom vol ser al seu entorn. A més, s’ha detectat que països africans són utilitzats com a “refrigerad­ors” i es necessita ser a prop dels ports per al seu moviment.

Els plans específics que porta anys posant en marxa el Ministeri de l’Interior per lluitar contra la pressió dels narcos a la zona estan donant els seus fruits. Va ser una de les primeres obsessions del ministre Fernando Grande-Marlaska quan va arribar a Interior després de la moció de censura l’estiu del 2018. Allò no és el mateix que fa un lustre. Però és ben cert que els narcos s’estan replegant cap a la Costa del Sol i el Llevant. També cap a Huelva.

Les mítiques organitzac­ions de Sito Miñanco o els Charlines represente­n la vella guàrdia. Ara els toca regenerar-se davant la clara pèrdua d’influència. Durant molts anys eren essencials. Pels seus ports arribava la coca i pel tipus de mar es necessitav­a una tècnica per agafar la mercaderia. La Fiscalia adverteix que Galícia, a més de ser una zona que manté una important activitat de tràfic de cocaïna, sembla ser un centre “logístic” de distribuci­ó d’heroïna, que procedeix d’Holanda i arriba per carretera, i que estén els seus efectes a la pròpia comunitat autònoma i fins i tot a Portugal i Andalusia.

El Ministeri Públic afirma que les organitzac­ions gallegues dedicades a aquesta última activitat –i que semblen desconnect­ades de les dedicades al tràfic d’haixix o de cocaïna– “prescindei­xen” de Madrid com a lloc de pas. A la capital, el negoci de les drogues continua estant relacionat amb les sintètique­s que es vinculen al lleure i la festa. A prop de Madrid, a províncies com Toledo, els investigad­ors tenen identifica­des màfies xineses que es dediquen a tenir cura de plantacion­s de marihuana. Les màfies canvien, les drogues varien, el negoci continua.

 ?? GUARDIA CIVIL / EP ??
GUARDIA CIVIL / EP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain