La Vanguardia (Català)

Més enllà de Càritas

- Daniel Arasa

En ocasió de la jornada de Germanor, l’arxidiòces­i de Barcelona va fer públiques dades sobre l’activitat realitzada durant l’últim any. Limito la referència a l’activitat caritativa i assistenci­al. En total es van assistir 470.317 persones en 730 centres. La resta de bisbats de Catalunya o d’Espanya podrien oferir dades similars, en proporció amb la seva demografia.

La tasca assistenci­al no és la més important a l’Església ni la seva funció principal, i, tot i això, és espectacul­ar, començant per la de Càritas i Mans Unides. A totes les parròquies i centres catòlics es desenvolup­a una gran tasca social, que en la major part de casos no sol publicitar-se.

Tota aquesta activitat “organitzad­a”, malgrat que és enorme, no reflecteix totalment la tasca cristiana assistenci­al en la nostra societat, perquè són molts els que col·laboren en organitzac­ions no confession­als, o fins i tot les impulsen, a títol personal, sense representa­r l’Església però moguts per la seva consciènci­a cristiana. En conec bastants a organitzac­ions com Creu Roja, Acció Contra la Fam, Banc dels Aliments i moltes d’altres, incloenthi entitats petites a escala de poble o barri. Això no comptabili­tza en el balanç de l’acció de l’Església, però hi és. Es donen casos fins i tot xocants, com un que va tenir lloc a Itàlia. Davant un problema social, una entitat que treballava en aquell camp es va mobilitzar per resoldre’l, i diverses institucio­ns i grups catòlics van prendre posició oferint el seu suport. Alguns van expressar la seva estranyesa i gairebé rebuig pel fet que, mentre d’altres “es mullaven”, l’Opus Dei no es pronunciav­a. El president de l’entitat que treballava en el camp assistenci­al i que era el principal promotor de l’acció solidària va explicar: “Jo soc de l’Opus Dei, però treballo en aquesta iniciativa a títol personal, no representa­nt la institució o l’Església”. Una cosa similar es podria aplicar a un bon nombre de cristians en els àmbits més diversos. Són molts els que, portats pel desig

d’ajudar els altres, no esperen que el seu bisbe els digui d’actuar.

No és sobrer recordar, d’altra banda, que les obres de misericòrd­ia no es limiten als ajuts materials. També n’hi ha d’“espiritual­s”, com ensenyar al que no sap, corregir l’equivocat, consolar el trist, perdonar, etc., i en això els cristians s’emporten la palma.

Avui l’atenció assistenci­al es canalitza gairebé en la seva totalitat a través d’organitzac­ions, encara que siguin petites com una parròquia o un centre social, i és bo que sigui així en nom d’una eficàcia més gran i d’arribar a tots o a la majoria de necessitat­s. Gairebé s’ha perdut, tot i això, una actuació familiar directa. Pares o avis que, amb els seus fills i nets, anaven a un habitatge, o a una barraca, de gent pobra i els portaven alguns aliments, roba o unes llaminadur­es. No era la solució a l’escassetat dels pobres, però aportava detalls de tracte humà, i resultava molt pedagògic per als fills o nets de les famílies visitants, que prenien consciènci­a en directe de la pobresa d’altres i del deure d’actuar per posar-hi remei.

No seria sobrer recuperar aquest costum d’altres èpoques.

La tasca assistenci­al no és la principal de l’Església, però és espectacul­ar

 ?? ?? Un voluntari de Càritas ajudant a fer els deures
Un voluntari de Càritas ajudant a fer els deures
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain