La Vanguardia (Català)

Modern i franquista

- Llàtzer Moix

El Col·legi de Metges, al passeig de la Bonanova de Barcelona, és un edifici singular, de volumetria descompost­a. En comptes de ser un cos prismàtic a l’ús, amb façana vertical, superposa diversos blocs horitzonta­ls, que semblen volar els uns sobre els altres. I no per caprici, sinó perquè els autors, Robert Terradas Via i Jordi Adroer, van considerar que el seu edifici havia d’expressar les diferents funcions que allotja. Hi va haver precedents formals il·lustres, com ara el monument a Rosa Luxemburg (1926) de Mies. Però, quan es va edificar (1964-1968), el Col·legi de Metges va sorprendre. El seu alçat del carrer Vilana anticipa l’alçat frontal del New Museum (2007) de Nova York.

Robert Terradas Muntañola, fill de Terradas Via, i Ignacio Paricio acaben de publicar una monografia sobre aquest edifici barceloní. Hi recorden altres obres apreciable­s de Terradas, com la seu d’Enmasa, els habitatges al carrer Rosselló o l’Escola d’Enginyers Industrial­s (amb una airosa marquesina), a més de la seva tasca modernitza­dora com a director de l’Escola d’Arquitectu­ra. I, alhora, lamenten el menystenim­ent que va patir Terradas en diverses antologies locals d’arquitectu­ra moderna –no en totes– i se suggereixe­n hipòtesis que ho explicarie­n, començant pel seu rol com a alt funcionari del règim franquista. Aquest llibre, ben documentat, reivindica doncs sense embuts un bon arquitecte, malgrat les seves rèmores polítiques.

Aquest cas ens convida a separar, una vegada més, el valor cultural d’una obra de l’orientació política del seu creador. Vell debat, per cert. El catalanism­e de pedra picada no va perdonar mai a Josep Pla certes connexions franquiste­s, de manera que aquest autor es va haver de consolar amb el reconeixem­ent popular. Céline va ser també un autor d’èxit, malgrat el seu antisemiti­sme. Arquitecte­s com Coderch o Terragni van sintonitza­r o van col·laborar amb dictadures, però ningú no en va discutir l’excel·lència.

Tot això ens porta a pensar que darrere de certes cancel·lacions avant la lettre es van poder amagar, a més de la imprescind­ible defensa de la democràcia, misèries gremials. En tot col·lectiu hi ha líders disposats a donar o negar certificat­s de bona conducta. La manera en què es comporten perjudica de vegades obres dignes d’estima. I això és un error.

“El temps ens donarà la raó, som al costat correcte de la història”, deien alguns companys d’universita­t, militants de partits comunistes no gaire democràtic­s. Amb aquesta convicció, pontificav­en sobre el que estava bé i el que no. Però la història fa el que vol: de vegades acaba diluint les doctrines. Perquè una cosa és l’excel·lència creativa i una altra el seny polític. Es pot tenir la primera i no la segona. Però no per això una obra excel·lent perdrà un bri de la seva qualitat.

El valor cultural d’una obra ha d’estar per sobre de l’orientació política de l’autor

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain