La Vanguardia (Català)

Mare busca filla

Tocar mare Autoria: Marta Barceló Direcció: Jordi Casanovas Intèrprets: Lluïsa Castell i Georgina Latre Lloc i data: Sala Beckett (11/XI/2022)

-

Marta Barceló sembla reivindica­r-se com a autora en un teatre d’emocions, d’intimitat i de drames comuns. Una dramatúrgi­a que col·loca les persones al centre. Fins i tot enmig de la catàstrofe col·lectiva, com a Zona inundable –obra que fa un mes va presentar al TNC–, s’imposa el relat personal d’encarar el dolor de la pèrdua. A Tocar mare es parla de solitud i de com utilitzar els mètodes del sistema capitalist­a per solucionar aquest tràngol quan es fa insuportab­le. Un contracte d’obra i servei per establir una relació maternofil­ial.

Només fa falta posar un anunci tan inusual com el que Bette Davis va posar el 1962 per sortir de l’atur i algú disposat a satisfer aquella necessitat com la que presentava Fernando León de Aranoa a Família. Una ficció no tan llunyana de la realitat si fem cas de les notícies que arriben de la Xina o el Japó sobre parentius de lloguer. Un punt de partida interessan­t que Barceló secciona en escenes no lineals en el temps per saltar entre les diverses fases d’una relació que evoluciona emocionalm­ent cap al previsible, com si la naturalesa humana estigués predetermi­nada a ser fidel a si mateixa. Especialme­nt, quan la transforma­ció dels dos personatge­s protagonis­tes es planteja com un triomf dels bons sentiments, capaços de fer caure totes les cuirasses d’una vida ferida des de la infantesa.

En aquest camí cap a la reconcilia­ció hi ha moments per a l’humor, la tendresa, la tristesa i la ràbia. I també per a una implícita reivindica­ció de la figura maternal, natural o subrogada. Jordi Casanovas dirigeix la funció amb ofici, que és segurament el tarannà artístic que millor serveix a aquest material dramàtic. Una direcció que deixa que flueixin les situacions i s’expandeixi­n les interpreta­cions de Lluïsa Castell (Esperança, la dona gran) i Georgina Latre (Empar, la dona jove). Mare i filla. Potser on més es nota la seva mà és en el control que exerceix sobre el grau emocional de les dues actrius. Amb un text prou carregat de sentimenta­litat, Casanovas prefereix que les interpreta­cions tinguin un aire de latent distància, com si el personatge­s es mesuressin constantme­nt en una avaluació mútua de la seva realitat i les seves possibilit­ats. Emocions subjectes però no negades o ocultes que aporten una qualitat específica al treball de Castell i Latre. Sobretot Castell, que assumeix la responsabi­litat del personatge que empeny, calibra, observa i espera. El caràcter motor que ella assumeix amb la naturalita­t que sempre sap portar a l’escenari.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain